Blagaj – a szultán kolostora

Blagaj Bosznia-Hercegovina déli részén fekszik, Mostar déli határában.

Mostar városától mindössze 10 km-re találjuk Blagajt, ahová nem csak autóval, hanem a mostari elővárosi buszjáratok egyikével is eljuthatunk. Ha a mediterrán nyári forróságban Mostart túl melegnek és zsúfoltnak találjuk, akkor irány Blagaj! A Buna forrása közelében található település kevésbé látogatott, mint Mostar; a rövid folyó forrása pedig Európa egyik legbővizűbb karsztforrása, amelynek 8-10 fokos vize a legmelegebb nyári napokon is felfrissít.

Blagajba ellátogatunk utazásunk során 2019 július 29 és augusztus 2 között. Fedezd fel velünk Bosznia-Hercegovina legszebb helyeit. Gyere velünk Boszniába!
Részletekért kattints a linkre. 

Blagaj nagyon gazdag természeti környezetében található Európa legbővizűbb forrása. Blagaj legfontosabb látnivalója a Buna folyó kitörése. Közel 200 méter magas sziklafalak lábainál bukkan fel a Buna folyó. Nem csoda, hogy a török szultánt lenyűgözte, megihlette, és egy dervis kolostort építtetett a sziklafalba a XVI. században.

A kicsiny épületben dervisek éltek. A dervis kifejezés a muzulmán szúfi testvériség képviselőire utal, akik a középkori keresztény szerzetesekhez hasonlóan elvonult életet élnek. 

A kolostort évek óta nem lakják szerzetesek, viszont a turisták számára egész évben nyitva áll, azonban csak a muzulmán vallásnak megfelelő öltözetben szabad belépni: a lábbelit le kell venni, a nőknek pedig el kell takarniuk a vállukat és a fejüket.

A Buna amúgy nem egy hosszú folyó, mindössze 9 km-es utat tesz meg a víz és a Neretvába ömlik. Mégis egy jelentős vízfolyás képét mutatja, amelynek hátterében a bő vízutánpótlás áll. A derviskolostor fölött magasodó sziklafal alján található barlangból előtörő víz percenként 43-45 ezer liter vizet ad! A hűs forrás vize kristálytiszta, iható! Meg is kóstolhatjuk, a kolostornál található lejárónál egy fém ivókanalat is elhelyeztek.

A folyóra néző kertben hideg üdítőt, teát és török kávét szolgálnak fel. Ezen a mediterrán éghajlatú vidéken számos növényfaj található, örökzöld és lombhullató növényekkel, termékeny, művelhető földdel.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük