Az Iszlám Államhoz csatlakozó gyerekek “időzített bombák” lehetnek Boszniában

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez eddig több mint 80 bosznia-hercegovinai gyerek csatlakozott, akik hazatérésük után komoly biztonsági kockázatnak és “időzített bombának” számítanak majd.

Az Atlanti Kezdeményezés nevű szervezet szerint jelenleg is több mint 80 ilyen gyerek tartózkodik az Iszlám Állam által ellenőrzött területen Szíriában és Irakban. A boszniai muszlimok nagy számban csatlakoztak az IÁ harcaihoz, arányukat tekintve a legtöbben innen mentek el a harcterekre, miközben a balkáni országok közül Koszovóból, Albániából, Makedóniából, Montenegróból és Szerbiából is többen csatlakoztak az IÁ harcaihoz.

Szemtanúk és a közösségi hálók megfigyelései alapján a 13-14 éves fiúkat katonai kiképzésnek vetik alá, mielőtt a harcoló alakulatokhoz küldik őket. A civil szervezet információi szerint a harcokban már legalább egy kiskorú életét vesztette.

Azok a boszniai gyerekek, akik a harctérről visszatérnek, bárhova is kerüljenek, potenciális fenyegetést fognak jelenteni az adott ország számára.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.