Sziget: Balkáni mulatós

Augusztus 12-én 21:30-kor Budapesten a Sziget Fesztivál Világzenei színpadán lép fel a világhírű énekes Goran Bregovic, garantáltan jó hangulat lesz. És hogy legyen energia az estére, igazi balkáni ízekkel, faszenes grill ételekkel várják a Grill Mánia étteremben (Bartók Béla út 6.).

grill mánia 5

 

Goran Bregovic szerb és horvát szülők házasságából született 1950-ben, Szarajevóban. Komolyzenei tanulmányaival felhagyva a hegedűjét gitárra cserélte tizenhat éves korában, és különféle rockzenekarokban tűnt fel, köztük a legendás Bijelo Dugméval. Több mint egy tucat albumot jelentettek meg, míg a jugoszláviai háború közeledtekor fel nem bomlott a zenekar.

Bregovic ekkor kezdett filmzenéket írni, Emir Kusturica biztatására. Első közös munkájuk, a Cigányok ideje rögtön az egekbe emelte az ázsióját: egymást követték felkérései, és olyan világsztárok énekelték dalait, mint Iggy Pop, Scott Walker, Ofra Haza vagy Cesaria Evora. Amit elért, annál többről zeneszerző ritkán álmodik: ma már világszerte, a Balkán örökzöldjeiként terjednek – a Cigányok ideje, illetve azUnderground című filmekből ismert – Djurdjevdan és Mesecina című dalai. A kilencvenes évek második felétől kezdve Bregovic a színházak és az operák világát is bevette: Karmen (With a Happy End) és Margot, egy boldogtalan királyné emlékirataicímű színpadi műveit Budapesten is előadta.

A Bregovic-muzsikák forrásai többnyire a menyegzők és a temetések táján kereshetők, erre utal zenekarának a neve is. Ennek a hagyománynak – mint 2009-es albuma is jelzi – az Alkohol fogyasztás a legfőbb célja, de Bregovic szűrőjével a legnemesebb pezsgő kerekedik a legdurvább szilvapálinkából, és elragadó koncertzenévé válnak a menyegzők és temetések rézfúvós roma muzsikái.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.