Bosanski lonac avagy a bosnyák fazék

A bosnyák ragu egy tradicionális balkáni egytálétel, melynek összetevői térségenként eltérnek, hagyományos módon cserépedényben készítik

Hozzávalók 4 fő részére: 1 kg borjú, birka és/vagy marhahús (például marhalábszár) felkockázva; 5-6 szem burgonya, 1-2 paprika, 1-2 felkockázott paradicsom, 2 vöröshagyma, 3 nagyobb sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1-2 paszternák, 1 zeller, 1 kis fej káposzta fele, néhány gerezd fokhagyma.
Adható hozzá zöldbab, padlizsán is akár. Őrölt pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezzük, esetenként szegfűszeggel, borókabogyóval.

A bosnyákok sok helyen savanyítva eszik – az asztalra kenyeret, kajmakot és ecetet tesznek mellé, meg friss zöldfűszert.

Elkészítése:
A hagymát és a felkockázott húst egy serpenyőben megpirítjuk, majd egy tepsi vagy cserépedény aljára helyezünk. Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, fűszereket és annyi vizet  (adott esetben bort), hogy ellepje. Így kerül a 200 fokos sütőbe kb. 60 percre, ekkor adjuk hozzá a burgonyát és további 30 percig puhítjuk

Mint ahogy a hozzávalók, úgy a sűrűsége sem egységes – van ahol gulyásleves állagú, de a legtöbb helyen megáll benne a kanál.

Ha Boszniában jár, úgy ne felejtse el kipróbálni, mint ahogy felfedezni az ország páratlan természeti látnivalóit vagy kulturális értékeit. Ha aktívabb kikapcsolódásra vágyik, úgy ideális kiindulópont lehet az Una Nemzeti Parkban található Una Riverlodge

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.