Bosznia-Hercegovina top 10 látnivalója

Bemutatjuk Bosznia-Hercegovina top 10 látnivalóját !

Ha érdekel Macedónia top 10 látnivalója is, kattints a linkre. 

1. SZARAJEVÓ

Szarajevó Bosznia-Hercegovina fővárosa, aminek közvetlen repülő-összeköttetése is van Budapesttel. Szarajevót Európa Jeruzsálemének is szokták hívni, ugyanis a város 4 vallásnak is otthont ad, a katolikusnak, az ortodoxnak, a muzulmánnak és a zsidónak. A város történelmi szempontból is jelentős, ugyanis itt található az a híd (Latin híd) ahol Gavrilo Princip megölte Ferenc Ferdinándot, aminek következtében kitört az I. Világháború. Szarajevó egy ideig osztrák-magyar megszállás alatt állt, ami érződik is a városon, a leghíresebb épület a Könyvtár. Természetesen a török idők tették a legnagyobb nyomot Szarajevóra, itt található a Balkán legnagyobb mecsete (Gazi Husrev bég mecsete), de a bazár az, ami valójában a legszebb hely: éttermek, kézművesek, árusok és remek hangulat. Szarajevót nem lehet kihagyni.

2. MOSTAR

Ha Bosznia-Hercegovina, akkor sokak eszébe jut Mostar és a Stari most (magyarul Öreg híd), de a várost nem csak ezért érdemes megnézni. Mostar legnagyobb látnivalója a török időkben épült Stari most (Öreg híd), melyet valószínűleg I. Szulejmán építette a 16. században. Mostar azon városok egyike, ahol a török kor emlékei remek állapotban vannak, így a Koski Mehmed Pasa mecset is. A minaretből csodálatos a kilátás az Öreg hídra és az óvárosra. A mecset a 17. század elején épült. Mostarban a bazár is idézi a régi török kor emlékeit, a macskaköves utcákon számos szuvenírt lehet vásárolni. A Biscevic és Muslibegovic meglátogatásával pedig betekintést nyerhet, hogy hol és hogyan éltek régen az emberek. A városi séta után mindenképpen érdemes a Tima-Irma étterembe beülni egy jó csevapra.

3. Međugorje

Međugorje egy főleg horvátok által lakott kisváros Bosznia-Hercegovina dél-nyugati részén, mely a katolikusok számára nagy zarándokhely. Medugorje, melynek magyar fordítása: Hegyközti. A helység nemzetközi ismertségre tett szert 1980-tól kezdve olyan események révén, melyekben fiatalkorúak azt újságolták, hogy megjelent nekik Szűz Mária. A város legnagyobb látnivalója a Szent Jákob templom, illetve a körülötte levő tér, ahol keresztény ünnepeken több ezer ember szokott imádkozni.

4. TRAVNIK

Travnik Bosznia egyik leghangulatosabb városa, ahol lehetőség nyílik a török időkben épült tradicionális házak megtekintésére, illetve fel lehet menni a várba, ahol az egész várost látni. Itt született a Nobel-díjas jugoszláv író, Ivo Andric, akinek a szülőházába is be lehet menni.

5. JAJCE

Jajce egy kis város Bosznia északnyugati részén, közel a Szerb Köztársaság autonóm területhez. Szarajevótól mindössze 160 km-re van, így teljesen elérhető és érdemes is ide ellátogatni, ugyanis számtalan látnivaló van. Természetesen mindenki a vízesést akarja megnézni, amit Jajce-vízesésnek neveznek, de sokkal inkább a Pliva kifejezés lenne helyes, ugyanis ebben a körzetben számos vízesés található, így ezeket együttesen szokták Pliva vízeséseknek nevezni. Érdemes kicsit sétálni a vízesés környékén, nagyon felfrissítő és csodás érzés.

6. UNA NEMZETI PARK

Az Una Nemzeti Park Bosznia-Hercegovina északnyugati részén található és leginkább lenyűgöző vízesései és tájai miatt népszerű hely. Az Una folyó a raftingolni vágyóknak is tökéletes hely. A Nemzeti Park területén több mint 30 halfaj és 130 madárfaj él. Az Una Nemzeti Park tehát egy csodás hely, amit nem érdemes kihagyni és ha itt jársz érdemes jó helyen megszállnod – a Guesthouse Una Riverlodge (Kulen Vakuf, Bihac-körzet) pedig pont az Una folyó mellett található, ráadásul minden reggel tradicionális bosnyák reggelivel várják a vendégeket. Tökéletes hely a biciklizésre, raftingolásra, kirándulásra.

7. KRAVICA-VÍZESÉS 

A Kravica-vízesés Bosznia délnyugati részén található a Hercegovina régióban és igazából nem is érdemes leírni, hogy miért szép, beszéljen inkább a kép. Egyébként az ország igen gazdag a vízesésekben, ha érdekelnek Bosznia legszebb vízesései, kattints a linkre.

8. POCITELJ

A bosznia-hercegovinai kis településen mintha megállt volna az idő. Ma is úgy néz ki, mint pár száz évvel ezelőtt. Počitelj Mostartól mindössze 30 km-re található. Érdemes a kis utcákon barangolni és felmenni az északi és a déli oldalon álló tornyokba is a kilátás miatt. A kanyargó Neretva pedig gyönyörű hátteret ad az ódon városkának.

9. BANJA LUKA

Bosznia-Hercegovina lakosságának jelentős része szerb nemzetiségű, akik külön autonóm területtel is rendelkeznek, amit Szerb Köztársaságnak hívnak, aminek a fővárosa Banja Luka. A város főterén egy hatalmas ortodox templom található, ami éjjel ki van világítva.

10. BLAGAJ

Blagaj nagyon gazdag természeti környezetében található Európa legbővizűbb forrása. Blagaj legfontosabb látnivalója a Buna folyó kitörése. Közel 200 méter magas sziklafalak lábainál bukkan fel a folyó. A folyóra néző kertben hideg üdítőt, teát és török kávét szolgálnak fel. Ezen a mediterrán éghajlatú vidéken számos növényfaj található, örökzöld és lombhullató növényekkel, termékeny, művelhető földdel.

Hány helyen voltál már a 10 közül ?

Természetesen Bosznia-Hercegovinában további helyek is vannak, ahová érdemes elutazni: Trebinje, Neum, Srebrenica, Tuzla vagy a boszniai piramisok.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.