Bulgáriában is betilthatják a burka viselését

Franciaország és Hollandia után Bulgária is betilthatja a burka és a nikáb, vagyis az arcot eltakaró ruházat viselését a nyilvános helyeken. A törvényt, melyet a nacionalista Hazafias Front nyújtott be március végén, szerdán fogadhatják el, ugyanis csupán nyolc képviselő ellenzi.

A szöveg szerint az arcot eltakaró viselet nem hordható a kormányzati és önkormányzati hivatalokban, az iskolákban, kulturális és közjóléti intézményekben, illetve sportközpontokban. A szabályszegők első esetben 200, majd 1500 leva (32 000 és 241 000 forint) bírsággal szembesülnek.

Az intézkedés azután jelent meg kormányzati szinten, hogy az elmúlt hónapokban több bolgár város is betiltotta a burka viselését: először áprilisban a 70 ezer fős Pazardzsik városa. A 7,2 milliós bolgár lakosság 12 százaléka muszlim vallású török kisebbség, bár a teljes arcot eltakaró kendő viselése körükben nem gyakori.

Sokkal inkább előfordul a roma lakosság körében. A cigányság egy része ugyanis az iszlám vallás ultrakonzervatív ágát gyakorolja, a nők csak az utóbbi években kezdtek el arcot eltakaró viseletet hordani, kiváltva ezzel a nacionalisták nemtetszését.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.