Faszenes grillétterem Budapesten?  Balkáni specialitások?  Ennél nem is kellett több, hogy felkeressük a helyet és elbeszélgessünk a Grill Mánia tulajdonosával Velizar Velinovval, vagyis Barnival aki már 25 éve él Budapesten.

Miért balkáni éttermet akartál nyitni?
Gyerekkorom óta ezzel foglalkozok. Régóta akartam éttermet nyitni és ha valaki akar valamit, akkor azt megcsinálja. Tudtam hogyan kell egy profi éttermet nyitni,  érteni kell hozzá, ez nem mindenkinek való. És persze szeretni kell, én szívből csinálom. Már fiatalon volt egy grilléttermem bolgár, horvát, szerb kultúrák keveredésével: egészséges friss saláta, grillezett hús, sajátos fűszerezés – az volt az indulás.

Miért különlegesek a balkáni ízek?
Magyarok máshogy étkeznek – rántott hús csalamádéval egy tipikus étel ugyebár, ahol a húst olajban sütik. Ezzel szemben mi pácoljuk a húst és faszenen sütünk.

A Balkánon belül mennyiben más a bolgár konyha?
Az alapanyag adja a különbséget és a pácolás, elkészítés.

 

Egyébként honnan az alapanyagok?
Itthon vásárolok be.

Mármint személyesen?
Igen, a konyha az én területem, az alapanyagok ugyanis nagyban meghatározzák az ételek minőségét, ezért magam megyek bevásárolni.

Vannak-e olyan ételek a bolgár és a magyar konyhában amik hasonlítanak?
A krumpli, más nem igazán.

 

Mi fogy a legjobban nálatok?
Talán a kétszemélyes tál, mely négy fajta húsból készül és jó áron kapható. Na meg a Sopszka saláta.

A receptek eredetiek, vagy a helyi magyar ízléshez lettek alakítva?
Hasonlóak az ízek, például a sertéshúst a magyarok is szeretik. Igyekeztünk úgy eltalálni a pácolást, fűszerezést, hogy az mindenkinek „bejöjjön”.

Magyar, vagy külföldi vendégből van több?
Több külföldi jár, de a magyarok gyakran járnak vissza ide. Ebédmenüt is kialakítottunk amit sokan keresnek. Persze örülnék ha többen tudnának rólunk.

 

És mi a vendégek visszajelzése?
Szerintem a vendégek több mint 50 %-a már járt Bulgáriában és ezért ismeri a kultúrát az ételeket, mint a kebabcse. Sokan ismerik a Sopszka salátát is, megjegyezték milyen. És örülnek, hogy ezeket az ízeket Budapesten is fellelhetik.
De sokan csak egy jó grillezett ételre vágynak és azt itt megkapják.
Nekem nem számít, hogy a vendégek honnan jöttek, az a fontos hogy jó minőséget nyújtsunk nekik.

Az elégedettséget pedig azon is látom, hogy a vendégeink sorra fotózzák le tányérjaikat és töltik fel közösségi oldalakra, osztják meg másokkal.
Ha pedig neki tetszett, akkor annál jobb ajánló nem is kell.

Hogyan tovább?
Sok helyen találkozhatnak velünk, megyünk több rendezvényre, fesztiválra és ott leszünk a F1 Magyar Nagydíjon is.
Emellett innen pár lépésre nyitunk egy hentesüzletet, ahol pácolt húsokat, húskészítményeket árulunk majd.

Facebook 

Honlap

Grill Mánia
Budapest, Bartók Béla út 6