Így nem lesz Szerbia EU tag !

Az Európai Unió Brüsszelbe hívta Szerbia és Koszovó államvezetését, hogy megmentse eddig jóformán eredménytelen közvetítési misszióját.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedd este fogadja Brüsszelben Tomislav Nikolic szerb államfőt és Aleksandar Vucic kormányfőt, valamint koszovói partnereiket, Hashim Thacit és Isa Mustafát.

A kapcsolatok a két jugoszláv utódállam között régen voltak ilyen fagyosak, mint most, egy Észak-Koszovóba tartó propagandavonatot kellett megállítani Vucic-nak, amin több nyelven is szerepelt, az alábbi mondat: “Koszovó Szerbia része”. Brüsszel évek óta közvetít az ellenséges felek között, de a számos kompromisszumból szinte semmi nem valósult meg.

 

A legfontosabb nyílt problémák, valamint a teljesítetlen megállapodások közé tartoznak a megoldatlan tulajdonproblémák, például a Koszovó területén található Trepca bányáé, vagy a brezovicai sívidéké. Gondok vannak a határokon átívelő áram- és vízellátással, a polgárok szabad mozgásával.

Koszovót a világ számos országa ismerte már el (zölddel jelölve), de szintén sok nagyobb állam viszont nem (szürkével). Szerbia mellett Oroszország, Kína, Brazília, India, Spanyolország és Dél-Afrika sem, sőt ezenkívül Európában Szlovákia, Románia, Bosznia-Hercegovina, Görögország és Ukrajna sem.  Magyarország elsőként fogadta el Koszovót független államként. 

Az Európai Unió tisztán kijelentette, csak akkor lehet Szerbia tagország, hogy ha elismerik Koszovó függetlenségét.

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük