Járhatatlan a Nyugat-Balkán

A havazás több települést is elvágott a külvilágtól Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban pedig a hideg okoz fennakadásokat.

Macedónia keleti részét a hó szinte teljesen elvágta a külvilágtól, az arra vezető utakat belepte a hó, és járhatatlanná vált a Szkopjét a közép-macedóniai Velesszel összekötő autóút is. A hózáporok miatt akadozik a közlekedés az ország észak-nyugati részén is a Tetovót a macedón-koszovói határral összekötő szakaszon.

Bosznia-Hercegovinában a váratlan hideg okozott fennakadást. A Közép-Boszniában található Bjelasnica-hegyen -20 Celsius-fokot mértek, a szél pedig óránkénti 122 kilométeres sebességgel fújt. Az erős szél több helyen is megrongálta a villanyvezetéket, így számos település áramkimaradással küzdött pénteken.

Montenegróban a hatóságok mindenkit arra kértek, hogy maradjanak otthon, és csak akkor keljenek útra, ha az elengedhetetlen. A hóvihar több falut is elvágott a külvilágtól az ország északi részén, máshol pedig fennakadást okozott a közlekedésben. Az orkánerejű szél tetőket tépett le, fákat csavart ki és csónakokat borított fel.

Szerbiában több mint tízezer ember került a hó fogságába az ország nyugati részén, a Pester-fennsíkon. Ez Szerbia leghidegebb része, az év egyharmadában 0 Celsis-fok alatti hőmérsékletet mérnek, és a hó majdnem minden évben fennakadást okoz a közlekedésben. Egy autós tömegkarambolban 22 ember sérült meg, miután 40 személygépkocsi ütközött egymásnak.

A Magyar Szó című újvidéki napilap pénteken az időjárás-előrejelzésekre hivatkozva közölte, hogy az Ázsia felől érkező hideg hullám következtében a hétvégén Szerbia lesz Európa leghidegebb országa.

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük