Kiállítással bizonygatja a szerb kormány, hogy nem cenzúráznak

Furcsa kiállítást nyitott Belgrádban a Szerbiát kormányzó populista párt – egyebek mellett a miniszterelnököt ábrázoló karikatúrák, cikkek, közösségi médiás bejegyzések láthatóak a falakon. Egy tévékészüléken az Aleksandar Vučićot kifigurázó tévéműsorok mennek, egy kiállított újságcímlapon pedig aranykoronával a fején látható a kormányfő.

A Szerb Haladó Párt a tárlattal arra reagált, hogy egyre többen vádolják őket cenzúrával és a sajtó elleni nyomásgyakorlással. A kiállításnak a „Cenzúrázatlan hazugságok” címet adták.

Az újságírók, akiknek a munkáját kiállították, azt mondják: ez is azt mutatja, hogy a hatalmon lévők ellenségként kezelik a sajtót. „Már a kiállítás címe is arra utal, hogy amit nem cenzúráznak, az hazugság” – jelentette ki a Danas című lap főszerkesztője, Draza Petrović. Szerinte a kiállítás a pellengérre állításukat szolgálja, és amit a kormány művel, az paranoiára utal.

Nemrég több százan vonultak utcára Újvidéken amiatt, hogy az áprilisi választások után jelentős változások voltak a tartományi közmédiában, a Vajdasági Rádió és Televíziónál. Az eset ismét felszínre hozta a kormánnyal szembeni vádakat arra vonatkozóan, hogy politikai és gazdasági nyomásgyakorlással próbálják elhallgattatni a sajtót.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.