Köpolu – a bolgár padlizsánkrém

A Balkán-félsziget jellegzetes ételei a különböző kenegetősök, melyek elkészítése és összetétele térségenként eltérő. Most a Törökországban is ismert, ám leginkább Bulgáriában népszerű padlizsánkrém elkészítését mutatjuk be.

Két-három kettévágott padlizsánt 20 percig sütjük, majd meghámozzuk. Belsejét kikaparva péppé zúzzuk, összekeverjük két vágott paradicsommal, egy kis kockákra vágott vöröshagymával és három húsos, vékony csíkokra vágott zöldpaprikával.
Megsózzuk, megborsózzuk, néhány óráig érleljük és tálalás előtt kevés olíva olajjal keverjük össze. 

Régiótól függően tálalás előtt paradicsomot, préselt fokhagymát, petrezselymet, darált diót adnak hozzá.
Kenyér mellé előételnek vagy sültek mellett fogyasztják.

Ha szívesen kipróbálnád az eredeti változatot, csatlakozz tavaszi bulgáriai kalandozásunkhoz, amely során gasztroélmények mellett megmutatjuk a kulturális értékeket is.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük