Ljutenica, a csípős ajvár

Majdnem olyan, mint az ajvár, de még sem. Kicsit paradicsomosabb, kicsit csípősebb – ez a ljutenica. Szerbiában, Macedóniában és Bulgáriában népszerű főleg, a magyarok kevésbé ismerik, pedig ha tudnák mennyire jó.

Elkészítése nagyon hasonlít az ajváréhoz, a csípőst kedvelőknek nagyon tudjuk ajánlani.

A paradicsomokat bevágjuk és leöntjük forró vízzel, majd lehúzzuk a héjukat és feldaraboljuk őket. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és rádobjuk a paradicsomokat, a karikákra vágott chili paprikát, az egészre fehérborecetet öntünk, megszórjuk sóval és barnacukorral.

Addig főzzük, amíg elfő a leve és elkezd besűrűsödni. Az előre megsütött paprikáknak lehúzzuk a héját, feldaraboljuk őket és a paradicsomhoz adjuk. (Előzőleg a paprikákat megmostuk, sütőpapírral bélelt tepsire tettünk és 190 fokon kb. 40 percig sütöttük, ezután áttettük egy tálba őket, fóliával lefedtük és hagytuk, hogy a saját gőzében még párolódjon) A petrezselymet nagyobb darabokra vágjuk és aprítógépbe tesszük a fokhagymával együtt. Alaposan összedaráljuk, majd a paradicsomos, paprikás alaphoz adjuk és lekvársűrűségűre főzzük.

Hozzávalók: 

1 kg kápia paprika
70 dkg paradicsom
4 evőkanál olívaolaj
1 dl fehérborecet
1 evőkanál barnacukor
1 teáskanál só
1 fej fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyem
1 db chili paprika

Forrás: lilafuge.hu

 

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük