Ma tartják a Nemzetiségi Kultúrák Napját

A közmédia idén is megrendezi a Nemzetiségi Kultúrák Napját. Az egész napos élő közvetítéssel és helyszíni bejelentkezésekkel készülő televíziós és rádiós műsorok célja, hogy a társadalom jobban megismerje a hazánkban élő 13 történelmi nemzetiséget.

Ezen a napon a Duna és a Duna World csatornák mellett az M1 is több helyszínre kapcsol majd élőben, és a rádióműsorokban is hallhatóak lesznek a magyarországi nemzetiségek életével foglalkozó témák. A közmédia több népszerű televíziós műsora is bekapcsolódik a tematikus nap programjába: a Család-barát, a Maradj talpon!, a Magyarország, szeretlek!,és A sokszínű vallás is foglalkozik majd a hazánkban élő nemzetiségek sokszínű kultúrájával. Zenészek, művészek, színészek közreműködésével készült beszélgetések és produkciók, valamint az ország több pontjáról élő bejelentkezések színesítik a programot.

Magyarországon csak azok a kisebbségek kapnak történelmi minősítést melyek legalább egy évszázados itt tartózkodást tudnak igazolni. Ezek a cigányok, németek, románok, szlovákok, horvátok, szerbek, ukránok, lengyelek, bolgárok, görögök, ruszinok, örmények és szlovének.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint a 13 kisebbség együttes létszáma 555 ezer. Rajtuk kívül több nemzetség él jelentős számban Magyarországon, de kevesebb mint 100 éve vagy már asszimilálódtak.

A magyar országgyűlés korábban nem támogatta a bunyevácok elismertetését, míg az égei makedónok kezdeményezésükben – noha megfelelnek az előírásoknak – nem tudták összegyűjteni a szükséges 1000 aláírást (920 gyűlt össze)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük