Montenegró és Szerbia végleg szakított

Pontosan száz évvel az elfogadása után, péntekre virradó éjjel a montenegrói parlament semmissé nyilvánította a Montenegró és Szerbia egyesüléséről szóló döntést.

Az első világháború után, az 1918-as podgoricai nagygyűlésen a szerb fennhatóság nyomására két fontos döntés született: I. Miklós királyt és családját megfosztották a tróntól, Montenegrót pedig egyesítették Szerbiával a Karadjordjević szerb királyi család vezetése alatt, így december elsején létrejöhetett a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, amelyből a későbbi Jugoszlávia lett.

Zoran Pazić igazságügyi miniszter kijelentette: a parlament a szimbolikus döntéssel történelmi igazságot akar szolgáltatni, és meg akarja akadályozni azokat a törekvéseket, amelyek Montenegró állam szuverenitása ellen irányulnak.

A Szerbiával történő egyesülésről szóló döntés semmissé nyilvánítását a kormánypártok kezdeményezték, hogy helyrehozzák azt a “történelmi igazságtalanságot”, amely országukkal történt.  A 81 tagú törvényhozás 46 képviselője szavazott igennel a javaslatra, 15-en pedig ellenezték. Montenegró 2006-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától.

(MTI)

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük