Nem a szegénység, hanem a kilátástalanság miatt menekülnek az albánok

Az albánok az egyetlen olyan nép, melynek nagy része nem az anyaországban és Koszovóban él, hanem szerte a világban. Hatalmas albán kolóniák vannak Svájcban, Németországban, Olaszországban és a Balkánon több helyen is. Magyarországot is egyre többen választják, ezt abból könnyű észre venni, hogy egyre több az albán pékség.

„2013 nyarán vettük észre, hogy egyre többen hagyják el Koszovót. Akkor főleg a vidéki, cigány lakosság indult útnak. Azt gondoltuk, az adott lökést, hogy Magyarországnak brüsszeli nyomásra enyhítenie kellett a menekültügyi rendelkezéseken” – emlékezett vissza Dajana Berisha menekültüggyel foglalkozó szakember.

A menekülést pedig már nem magyarázta, hogy az útvonal egyik állomásán, Magyarországon – az EU-s figyelmeztetések hatására – már nem csuktak le automatikusan minden menekültet.

„Nem a szegénység a legnagyobb probléma, hanem a kilátástalanság”

– világította meg a valódi okokat egy kávézóban szervezett találkozónkon Visar Azemi, fejlesztésekkel foglalkozó szakember.

gyűjtőpont-760x570

„Olyanok emigrálnak, akiknek van munkájuk, viszont a jövőre is gondolnak. Ezek az emberek azt mondják: nekem még csak működik az életem, de mi lesz a gyerekeimmel? Az oktatás csapnivaló, az egészségügy megbízhatatlan, az intézményi struktúra katasztrófa” – fakadt ki Dukagjin Gorani újságíró. Mindeközben pedig hatalmas a munkanélküliség, a hivatalos statisztikák 30 százalékról tudnak, a valóságban azonban a 42 százalékot is elérheti ez a szám. A fiataloknak közel 70 százaléka nem talál munkát.

„Koszovó a világ legelszigeteltebb országa. Országunkat a fél világ el sem ismeri, úgyhogy ezekre a helyekre nem is mehetünk. Minden más országban olyan vízumkövetelményeket szabnak, hogy a legtöbben hivatalosan soha nem utazhatnának külföldre, Albániát leszámítva. A kirekesztettség a fő bajunk. A menekülés pedig nem is racionális, hanem inkább érzelmi döntés.”

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.