A horvát tengerpart szimbólumának számító desszertet első ízben 1177-ben, a Mária Mennybemenetele székesegyház megszentelésének alkalmából itt tartózkodott III. Sándor pápának készítették Benedek-rendi nővérek. Az édesség alakja a pápai pásztorbot végét mintázza. Az eredeti alakjához már nem ragaszkodnak a helyiek, de az eredeti recepthez igen.

TÖLTELÉK:
1 kg hámozott mandula
90 dkg kristálycukor + 30 g vaníliás cukor
1 dl cseresznye vagy meggylikőr
6 tojás
2 citrom- és 2 narancs reszelt héja + a leve

TÉSZTA:
4 db tojás
4 kanál cukor
4 kanál vaj
1 kanál cseresznye vagy meggylikőr
2 kanál víz
50 dkg liszt,
csipetnyi só

ELKÉSZÍTÉSE:
Először leforrázzuk a mandulákat, majd eltávolítjuk a héját. Alaposan kiszárítjuk. Összeállítjuk a tésztát, hagyjuk 1 órát pihenni, ez idő alatt összekeverjük a tölteléket. Ha kész a tészta, akkor vékonyra nyújtjuk és csigaformára vágjuk, majd a maradék tésztából 5 cm széles csíkokat vágunk. A tölteléket 3 cm magasságban rákenjük a csigaformájú alapra úgy, hogy a tészta két oldalán 1-1 cm-t szabadon hagyunk. A csíkokat a töltelék oldalára csipkésen rányomkodjuk. A torta tetejét villával elegyengetjük, és néhány mandulával díszítjük. 100 °C-on 40 percig sütjük. A kész tortát meghintjük porcukorral.