A bolgár konyha egyik hagyományos étele a Sopszka saláta, amit a Balkán többi országában is fogyasztanak.

  • Hozzávalók:
  • 40 dkg kígyóuborka
  • 2 húsos zöldpaprika
  • 4-5 paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál borecet
  • 5-6 evőkanál olaj
  • 10 dkg juhsajt

Elkészítés: Az uborkát hosszában négybe vágjuk, majd egy centis darabokra szeljük. A zöldpaprikát hosszában félbevágjuk, kicsumázzuk, kierezzük, és fél centis csíkokra aprítjuk. A paradicsomot nyolc részre vágjuk. A megtisztított, félbevágott hagymát nagyon vékony csíkokra szeleteljük.

Az így előkészített zöldséget összekeverjük, megsózzuk, és az ecetes olajban megforgatjuk. 1-2 óráig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, majd tálalás előtt a juhsajtot a tetejére morzsoljuk.