Történelmi népszavazás lesz vasárnap Macedóniában

Szeptember 30-án, vasárnap történelmi jelentőségű

Utoljára 27 éve volt akkora tétje népszavazásnak Macedóniában, mint most, hiszen 1991-ben a macedónok arról határoztak, hogy függetlenné váljanak-e Jugoszláviától, vasárnap pedig azért járulnak az urnák elé, hogy a nyugat-balkáni ország nevének megváltoztatásáról döntsenek, és ezáltal lehetővé tegyék Macedónia számára az euroatlanti integráció folytatását.

1991. szeptember 8-án a macedónok 75,8 százaléka vett részt azon a népszavazáson, amelynek a tétje az ország függetlenedése volt. A voksolók 95,5 százaléka mondta azt, hogy szeretné, ha Macedónia függetlenné válna Jugoszláviától.

Egy friss felmérés alapján 57%-os részvétel mellett a névváltást támogatók arányának 70%-os győzelme várható. Nacionalista ellenzéki csoportok viszont bojkottra szólítottak fel, és abban bíznak, hogy nem lesz meg az érvényességhez szükséges 50%-os részvétel.

“Támogatja-e Ön az EU- és NATO-tagságot, és elfogadja-e Macedón Köztársaság és Görögország közötti megállapodást a névváltoztatásról?”

A népszavazás nem ügydöntő, de kifejezi a macedónok véleményét a jelenlegi kormánnyal kapcsolatban, illetve, hogy szeretnének e NATO és EU tagok lenni. Bár a legtöbb helyen már azt írják, hogy vasárnaptól Észak-Macedóniának hívhatják az országot, ez nincs így, számos akadály van.

A kérdés igen megosztja a makedónokat, mindkét oldal szimpatizánsai utcára vonultak. A kormányzó SDSM az elmúlt hónapokban végigjárta az országot kampányával, míg az ellenzéki VMRO is fórumokat rendezett, illetve Ohridban rendezett egy tüntetést.

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük