Trilece – az albán háromtejes sütemény

Az albán konyha egyik különlegessége az úgynevezett háromtejes sütemény, amely annyira kedvelt, hogy a térség más országaiban is örömmel átvették. Nem véletlen, hiszen olyan lágy és puha, hogy szétolvad a szájban, a tetejét pedig krémes karamellréteg fedi.

A trilece szó szerint három tejet jelent, mivel eredetileg háromféle tejből (tehén, kecske, birka) készült. Ma már a tehéntejes változat az elterjedt, a név azonban továbbra is ráillik, mert három formában is kerül tej ebbe a fantasztikusan lágy ízű és állagú, rezgős süteménybe.


Ha felfedeznéd a Balkán ízvilágát, Gyere velünk Macedóniába! A túra során ellátogatunk az albánok lakta területekre is. Részleteket a túráról itt találod.

Az alapja egy könnyű és puha piskóta, amit tej, tejszín és sűrített tej vagy tejpor keverékével öntenek le, amit a tészta felszív és krémes állagúvá válik, holott valójában nincs is krém a desszertben

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 6 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

A tejes keverékhez:

  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg sűrített tej

A karamellhez:

  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel jó keményre verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat is, tovább verjük, majd a cukrot és a vaníliás cukrot is hozzáöntve tovább habosítjuk. A sütőporral elkevert lisztet beleszitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőtálba öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe téve kb. 25 perc alatt megsütjük.

A tejes keverékhez a tejet, a tejszínt és a sűrített tejet egy edénybe öntjük, és kevergetve felmelegítjük, mielőtt felforrna, egy merőkanállal egyenletesen a piskótára locsoljuk, hagyjuk kihűlni.

A karamellhez a cukrot 2 evőkanál vízzel egy serpenyőbe tesszük, kevergetve felolvasztjuk, majd amikor szép aranybarna színe van, hozzáadjuk a vajat, ha ez felolvadt, akkor a tejszínt is, és addig keverjük még a tűzön, amíg újraolvad a hideg tejszíntől összeugrott karamell. A tűzről levéve 4-5 percet kevergetve hűtjük, majd meglocsoljuk vele a süteményt, és egyenletesen elsimítjuk. 

Tálalás előtt érdemes néhány órát hűteni, hogy összeérjenek az ízek.

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük