Új horvát látványosság

2016 októberében megnyílt Horvátország első édesvízi akváriuma, az Aquatika. Az új látnivaló az ország középső részén, Károlyvárosban (Karlovac) várja a látogatókat.

Fedezd fel velünk Rastoke vízeséseit, a Plitvicei-tavakat és Zágráb legszebb helyeit, tarts velünk egy élménydús raftingolásra a Mreznica folyón. Horvát rafting és élményhétvége.
Utazás időpontja: 2019 május 10-12
Részletekért kattints a linkre.

Horvátország élen jár az őshonos halfajok számában Európában: a kontinensen honos 316 halfajból 150 Horvátországban is megtalálható. A kétszintes akváriumpark több tucat tartályában több mint 130-féle édesvízi állat – ponty, csuka, süllő, harcsa, pisztráng, lazac és rák – él együtt, összesen 5000 élőlény.

Az alsó szinten kialakított alagútrendszerek hűen ábrázolják a horvátországi folyókat a forrásuktól a torkolatukig. Minden folyóba a benne eredetileg honos hal- és nővényfajokat telepítették. Károlyvároson egyébként négy folyó halad keresztül: a Kupa, a Dobra, a Mreznica és a Korana.

A közel 3000 négyzetméteres, kagylóalakú Aquatika a Korana-folyó partjára épült, amely a Plitvicei-tavakból ered, kanyonjában pedig számos vízesés is található. Felülről nézve az épület teljesen beleolvad a környezetébe, mivel a létesítményre tetőkertet telepítettek.

Az Aquatika létrehozását majdnem teljes egészében az Európai Unió finanszírozta, közel 5 millió euróval (1,5 milliárd forint). Az intézményben kávézó, olvasó- és kiállítóterem is helyet kapott.

Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail
rss

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük