Pár hete még az volt a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán klub. Késnek a fizetések, a játékosok egy része távozik, másik része pedig először játszott a Bajnokok Ligájában. Mindenki leírta őket, ők pedig fittyet hányva a problémákkal ismét megnyerték a kézilabda a BL-t, a Veszprémet verve a döntőben félelmetes mentalitást és küzdeni akarást mutatva.
Ez a csapat, a Vardar Szkopje.

2017 után 2019-ben ismét megnyerte a kézilabda Bajnokok Ligáját a macedón Vardar Szkopje. De miért ilyen sikeresek, honnan ez a mentalitás és mi a helyzet most a klubbal?

Az orosz pénzcsap 

A Vardar Szkopje a férfi kézilabda mellett a női szakosztállyal is komoly sikereket ért el (többször voltak BL döntőben, ahol végül a Győr nyert), illetve a focisták bejutottak az Európa Liga csoportkörébe a Fenerbahce-t megverve. A sikerek nem jöttek volna létre Szergej Szamszonenko nélkül, aki hatalmas pénzeket áldozott a Vardar-ért – top játékosok, új csarnok, edzőközpont. Az orosz pénzcsap viszont kezdett kifogyni – tavaly abba is hagyta a női kézi szakosztály támogatását és a BL-döntős csapatból egy amatőr lett. Szamszonenko bejelentette, hogy nem tudja tovább az egész Vardart fizetni, ami hatalmas felbolydulás keltett. Az állami támogatás sem érkezett meg és komoly szponzor sem jelent meg. Felreppentek a hírek, hogy a klub olyan nagy bajban van, hogy akár meg is szűnhet.
A Szeged elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő első mérkőzésén még úgy lehetett tudni, hogy a Vardarnak ez lesz az utolsó mérkőzése otthon. Aztán miután bejutottak a Final4-ba változás történt, lesz Vardar. Azonban hogy honnan érkezett a szponzor vagy hogy honnan lesz a pénz titok fedi. Pletykák szerint a SEHA-Liga macedón elnöke, Mihajlovszki veszi át a vörös-feketéket.

Problémák, bajok

A pénz apadás magával hozta a problémákat, a játékosok azon gondolkodhattak volna, hogy hova igazolnak, nem érdekelve őket a Vardar további mérkőzései. Csúsztak a fizetések, mindenki tudta a Vardar-nak annyi. A sajtó tele volt, hogy Macedónia kézilabdacsapat nélkül marad. Előfordulhatott volna, hogy a játékosok ebben a helyzetben félvállról veszik a további mérkőzéseket és inkább saját karrierükkel foglalkoznak, mondván már úgy is mindegy a csapatnak. A süllyedő hajót jobb elhagyni gondolhatták volna a Vardar játékosai. Nem ez történt …

Mentalitás, játékosok. 

Igen, az a bizonyos mentalitás, amikről ódákat szoktak zengeni, hogy a délszlávok mennyire harciasak, mennyire küzdenek és hogy a feladást nem ismerik. A Vardar játékosai újra bebizonyították igaz a sztereotípia. Fittyet hányva a korábban említett problémákkal, nem törődve azzal, hogy csúszik a fizu vagy, hogy lehet, hogy pár hét is nincs csapatuk. Kimentek a pályára és mintha a problémák eltűntek volna, bebizonyították, hogy fontosabb a klub, a nemzet, a csapattársak és a szurkolók. A játékosok egy része már tudta, nyáron eligazol. Igor Karacsics a Kielce-be, míg Moraes a Veszprémbe megy.
Aki követi a kézilabdát, annak ismerős lehet Csupics, Dibirov vagy Sztojlov neve, na de Kalarash, Miloszavljev, Ghedbane, Kiszeljov? Talán az elmúlt évek egyik leggyengébb Vardar-a állt fel néhány tapasztalt, tehetséges játékossal és néhány olyan fiatallal, akik konkrétan a semmiből érkeztek. Vegyük a kapus Miloszavljev példáját. 23 éves, korább klubja a szerb Partizan (kézilabdában messze nem olyan jók mint fociban), 130 kg, majd megjön a Vardarhoz és csapat egyik legjobbja lett és a szezon legjobb kapusa.

Sokan gondolhatják, hogy oké egy újabb összevásárolt csapat. Hát kérem nagyon nem 🙂 Szisztematikusan nemzetiség szerint vásárolt a Vardar, szinte kizárólag kelet-európaikat igazolva. Sok olyat is hoztak, akik korábban nem voltak túl tehetségesek, de világsztárt csinált belőlük. A Vardar játékosai jelen pillanatban ezekből az országból érkeztek: Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Macedónia, Oroszország, Lettország kiegészülve egy német, brazil és algériai játékossal. Bár az edző spanyol, de macedón nyelven tartja az időkéréseket, edzéseket.

A szurkolók

Miután megnyerték a BL-döntőt, másnap késő este érkeztek Szkopjébe, ahol 100 ezer fogadta őket a főterén. Videón ahogy a macedón himnuszt éneklik.

A csapat játékosain kívül csak a szurkolók hittek a Vardar sikerében. A csapatot a Komiti Zapad ultracsoport segítette át a holtpontokon. Elképesztő hangulatot teremtettek mindig a csarnokban, az ellenfelek játékosainak lábai pedig sokszor megremegtek a hangorkán hatására.

Soha Észak, örökké Macedónia

A Vardar szurkolóinak jelentős része nem támogatja az ország új nevét (Észak-Macedónia) és ennek hangot is adtak mérkőzéseiken. A hazai meccseken számos olyan transzparens került ki melyek ezzel kapcsolatosak, illetve gyakran skandálták, hogy “Soha Észak, Örökké Macedónia!” A történtek miatt az állami TV nem is közvetítette a Final4-t, amit végük megnyertek.

Ha össze kellene foglalni miért a Vardar nyert 2019-ben, akkor egy szóban lehetne ezt a legjobban kifejezni: mentalitás.