Kruja Albánia Egerje, ha lehet így mondani. Itt született a leghíresebb albán, Szkender bég, illetve többször is legyőzték az oszmán csapatokat.

Kruja Albánia középső részén található, földrajzi elhelyezkedése pedig már évszázadokkal ezelőtt is nagyon jelentős volt, fontos kereskedelmi központ volt itt és hadászati szempontból sem volt elhanyagolható. Bár a várost nagyjából csak 11 ezren lakják, ez Albánia egyik leglátogatottabb városa. A kisváros Tiranától 20 kilométerre északra, magasra törő, komor hegyek között, bő forrású vidéken található (a város albán nevének eredeti jelentése: „forrás”).

Kruja leghíresebb szülöttje Kasztrióta György, vagyis Szkender bég, aki híres volt arról hogy az albánokat sikeresen megszervezve sikeresen szembeszállt az Oszmán Birodalommal, együttműködött a Magyar Királysággal is, viszont segítségünkre kétszer is késve érkeztek.

A város legnagyobb látványossága a vár, melyet a törökök 1450-ben ostromoltak meg először, a támadás azonban sikertelen volt, sőt a második ostromot is az albánok nyerték. A krujai várat végül 1467-ben foglalták el a törökök. A városka történeti emlékei a szinte teljes hosszában bejárható középkori várfalmaradványok és a 20. században felújított citadella, valamint a 19. századi, szűk sikátoros bazár. (Érdekességként megemlítendő, hogy a Kasztrióta György Nemzeti Múzeumnak helyet adó épület tervei Enver Hoxha leánya, az építész Pranvera Hoxha nevéhez fűződnek.) A várfalak övezte területen található az albán alapítású muszlim szekta, a bektási rend kis imaháza (Dollma teqe) és egy törökfürdő is.

Kruja másik nagy látványossága a bazár, ahol megfigyelhetjük a kézművesek termékeit és munkáját, illetve ajándékot is tudunk vásárolni itt magunknak vagy szeretteinknek.