A bohinji gleccser vájta Bledi-tó a szlovéniai Ljubljanától mintegy 55 km-re északnyugatra, a Júliai-Alpok festői környezetében foglal helyet. A tó közepén lévő szigeten elhelyezkedő Mária Mennybemenetele temploma már önmagában is misztikus hatást kelt, története pedig megannyi csodatétellel büszkélkedhet. A Szűzanyának felajánlott kápolna csakhamar népszerű zarándokhely lett, ahová hívők ezrei érkeztek a Szent Szűz segítségéért. Az alig hétezer fős kis község kisvártatva Szlovénia egyik szimbólumává nőtte ki magát, és ma már évi mintegy
egymillió csodára éhes turista igényeinek igyekszik eleget tenni.

Az ikonikus épületet egy úgynevezett pletnával, egy gondolához hasonlatos helyi csónak segítségével közelíthetjük meg, ahonnan aztán 99 lépcsőfok vezet a templom bejáratához, avagy álmaink beteljesüléséhez. Ugyanis a kegyhelyhez számos legenda fűződik, ezek közül az egyik legismertebb a “kívánságot teljesítő harang” legendája. A mítosz szerint élt egykoron a bledi várban egy fiatalasszony, Poliksena, kinek hitvesét rablók ölték meg, majd testét a tóba dobták. A vigasztalhatatlan özvegy, szerelme emlékezetére összegyűjtötte minden ezüstjét és aranyát, melynek beolvasztásával egy kis harangocskát öntetett a sziget kápolnájához. (2)

Csakhogy a harang sosem érkezett meg, ugyanis mikor megpróbálták a szigetre szállítani, egy feltámadó szélvihar a hajó rakományával együtt a tó mélyére süllyesztette azt. A kétségbeesett asszony a katasztrófát égi jelnek vette, majd minden vagyonát feláldozva a bevételt egy új templom építésére szentelte, maga pedig elzarándokolt Rómába, ahol egy kolostorban apácának állt. Ott élte aztán vallásos életét halála napjáig. Így szerzett végül tudomást a balul sikerült áldozatról a pápa, aki Poliksena halála után hálából egy új harangot öntetett, majd azt felszentelve elküldte a bledi szigetre.

Az oltár előtti harang kötele. (A szerző saját fotója)
Ez a harang áll most a templom 52 méter magas tornyában, melynek egészen az oltárig leérő madzaga várja az Istenhívő zarándokokat. A legenda szerint ugyanis, ha egy hívő pontosan háromszor meg tudja kongatni a templom harangját, annak a “tó hölgye” teljesíti egy kívánságát. (3) Úgy hírlik, hogy tiszta, csillagos éjszakákon a mélységből még ma is hallani lehet az eredetileg elsüllyedt harang kongását…

 

 

A cikket írta: Adorján Zsuzsanna

Források:
1 A kép forrása: https://huonline.outletshop2022.ru/contentc=lake%20bled%20weather%20january&id=14
A letöltés ideje: 2022. szeptember 6.
2 Bled. https://www.hetedhetorszag.hu/szlovenia/bled In: hetedhetorszag.hu,
A letöltés ideje: 2022. szeptember 6.
3 Templom a Bledi-tó közepén. https://www.erdekesvilag.hu/templom-a-bledi-to-kozepen/ In: erdekesvilag.hu, A letöltés ideje: 2022. szeptember 6.