Fedezd fel a Balkán gyöngyszemét, Ohrid-ot! Kristálytiszta tó, természeti kincsek, 1000 éves történelem, régi templomok, a macedón gasztronómia megismerése helyi termelőnél, ezek is várnak rád a túrán! Ohridon kívül természetesen nem marad ki a főváros, Szkopje legszebb helyei sem! Az izgalmas programok mellett lesz idő strandolásra, pihenésre és borozásra 🙂 

IDŐPONT: 2023. július 24-28. 

RÉSZLETES PROGRAM

TETOVO 

Tetovo városa egy különleges hely Macedóniában, jelentős albán lakossága miatt más hangulat övezi, mint a többi települést. Tetovo leghíresebb látnivalója, a Festett mecset, mely a legtöbb muszlim ima hellyel ellentétben sokkal színesebb, érdekesebb.  Ilyen szép mecsetet még valószínűleg nem láttál! 

 

 

 

OHRID

Joggal nevezhető Macedónia legszebb helyének Ohrid városa és az Ohridi-tó. Az UNESCO-Világörökség részéhez tartozó város rendkívüli történelemmel rendelkezik, a számos gyönyörű 1000 éves ortodox templom mellett, itt volt a Balkán első egyeteme is. Az Ohridi-tó pedig kristálytisztva vizével várja a csobbani vágyókat, de a hajókázás is remek programlehetőség. Ohridban egy egésznapos városnézést fogunk tenni, mely során felfedezheted a Balkán gyöngyszemének legszebb helyeit, de lesz idő a település egyéni felfedezésére is. Megtudhatod miért különleges az ohridi gyöngy és kipróbálhatod a helyi ételeket is. Lesz idő a macedón gasztronómia felfedezésére is, köztük a sopszka salátát, a tavce gravcet, a csevapot és még számos finomságot.

GALICSICA NEMZETI PARK

Az Ohridi- és a Preszpa- között elterülő Nemzeti Parkba is ellátogatunk egy kicsit, hogy felülről tekintsünk rá a Balkán legidősebb tavára. Szerencsére vezet aszfaltút, így nem kell túracipőt húzni. A Galicsica számos endemikus fajnak ad otthont és egy igen különleges, kevésbé látogatott hely. 

 

MÚZEUM A VÍZEN

Ohrid már több ezer évvel ezelőtt is lakott település volt, ennek állít emléket egy múzeum a vízen, amely hűen rekonstruálja hogyan nézhettek ki akkor a házak, milyen eszközöket használtak. 

 

SVETI NAUM KOLOSTOR

Az albán határtól egy percnyire található Macedónia egyik legfontosabb vallási helye, a 905-ben épült Sveti Naum kolostor. A kolostor amellett, hogy rendkívül szép, rendkívül sok programlehetőséget is kínál: lehet kirándulni, hajókázni egy forrásig, strandolni és felfedezni a macedón ételeket. A pávák pedig még tovább színesitik a kolostort. 

 

MACEDÓN GASZTRONÓMIA

Boroztál már egy hajón az Ohridi-tavon, miközben a hátad mögött nyugszik le a nap? A túra során erre is lehetőséged nyílik! A macedón gasztronómia a Balkánon belül is különlegesnek számít olyan ételeivel mint a tavcse gravcse, amely Bud Spencer kedvence is lehetett volna. Továbbá ott van az ajvár, a burek, a grillezett húsok, friss zöldségek, sajtos és megannyi finomság. Ezeket mind megkóstolhatod! 

Az utazás során ellátogatunk egy Ohrid melletti kis faluba, ahol vendéglátónk olyan tradicionális macedón ételeket készít nekünk, amelyeknek szinte mindegyike a saját kertjéből, földjéből származik organikus módon.
A 3 fogásból, körülbelül 15 féle ételből álló étkezés mellett betekintést nyerhetünk a macedón tanyasi világba, illetve azt is megismerhetjük, hogy hogyan készítik az ételeket. Előttünk fogják elkészíteni az ételek egy részét! Az ételek mellett természetesen a macedón italok is szerepet kapnak. Garantáltan olyan élmény lesz, amelybe egy átlagos turista soha nem nyerne betekintést.

 

Matka-kanyon

A Matka-kanyon Szkopje mellett található csodaszép természeti látnivaló, ahol számos kikapcsolódási lehetőség nyílik: lehet kirándulni a hegy oldalán kivájt túraútvonalon, lehet hajókázni, mely során a Vrelo-cseppkőbarlangot is meg lehet nézni, lehet kajakozni-kenuzni is. Bármelyik programot választja az ember remek élményben lesz része, elég a képet megnézni, mert ez vár ránk!

 

Szkopje, a kicsit keleties, kicsit nyugatias főváros

Szkopje kicsit keleties, kicsit nyugatias, a város egyik oldalán az oszmánkori Öreg bazár, mely Európa második legnagyobbika. A bazárban felfedezheted a törökfürdőket, mecseteket és karavánszerájokat, emelett itt szó szerint minden lehet találni, szuper éttermeket és kávézókat, kézműves boltokat, szuveníreseket. Megfigyelheted a kézműveseket, ahogy kis boltjukban készítik a termékeiket, mint ahogy azt a török időkben is tették.  A macedón főváros másik fele pedig nyugatias, hatalmas épületek, és szobrok százai díszítik a Vardar folyó környékét, mely a hírhedt “Skopje 2014” terv során készült el. Emellett szó lesz az itt született Teréz anyáról (Kalkuttai Szent Teréz) és az 1963-as földrengésről is, mely elpusztította Szkopje ⅔-át. A városban lehetőséged lesz megismerni a macedón tradicionális ételeket, enni egy jó csevapot vagy pljeskavica-t ajvárral, inni hozzá egy jéghideg Szkopszko sört vagy egy jó macedón bort, vagy éppen egy rakiját. Szkopjében mindenki megtalálja a kedvenc helyét! 

Napi tervezett bontás:

  1. nap: Érkezés Szkopjébe repülővel, Színes mecset Tetovóban, utazás Ohridba, este szállás elfoglalása, szabad program.
  2. nap: Egésznapos városnézés Ohridban, délutántól szabadidővel
  3. nap: Galicsica Nemzeti Park, Múzeum a vizen, Sveti Naum kolostor, macedón gasztro
  4. nap: Matka-kanyon, Szkopje városnézés 
  5. nap: Utazás haza

(Ez csak egy tervezet, mely kis mértékben változhat a repülőjáratok időpontjától)

 

MIÉRT UTAZZ VELÜNK?

Az ismertebb látnivalókon túl megmutatjuk a térség rejtett értékeit, elviszünk olyan helyekre is, ahova másképpen nehezen jutnál el. A Balkánhoz személyesen kötődve többet tudunk a régióról, így nem csak a „kötelezőket” tudhatod meg, hanem mindazt ami színesíti, gazdagítja a térség megértését: helyi ízeket, szokásokat, történeteket. Az élményekre helyezzük a hangsúlyt, biztosítva elegendő szabadidőt a területek önálló felfedezéséhez is.

A túrát Kalcakosz Tamás vezeti. Az utazás kezdetén Budapesten, a repülőtéren lesz a találkozó.

 

 

 

RÉSZLETEK

UTAZÁS:
Oda: Július 24.  12:50 – 14:15  Budapest – Szkopje (WizzAir)
Vissza: Július 28.  10:55 – 12:15  Szkopje – Budapest (WizzAir)
Macedónián belül saját 20 fős, modern, légkondicionált kisbusszal fogunk utazni. 

 

SZÁLLÁS:
3 éjszaka Ohridban Hotelben, két-háromágyas szobában, WiFivel, saját fürdőszobával
1 éjszaka Szkopjében Hotelben, két-háromágyas szobában, WiFivel, saját fürdőszobával
Egy fős jelentkezés esetén társítjuk azonos nemű utassal.

 

RÉSZVÉTELI DÍJ:   119.900,-Huf, ami minden alábbit tartalmaz:
Június 15-ig való előleg befizetés esetén 10.000 Ft. kedvezmény jár a részvételi díjból!
– Macedónián belüli utazást különbusszal
– A felsorolt szállásokat 4 éjszakára, reggelivel
– magyar nyelvű idegenvezetés és asszisztencia az út teljes ideje alatt
– 3 fogásos, kb 15 féle ételből álló hagyományos macedón vacsora, borral, gasztronómiai bemutatóval és a tanyasi világ megismerésével

Az ár nem tartalmazza: repülőjegyek (ennek vásárlásában tudunk segíteni), biztosítás, egyéb fogyasztások (ebéd, vacsora), reptéri transzfer (kb 7 euró/fő csak visszafelé lesz rá szükség), belépők (kb 10 euró/fő) 

Fakultatív programlehetőség: 4 bor kóstolója a Monastery borászattól hajókázás közben az Ohridi-tavon, naplementekor: 35 euró / fő 

Az ár 410 Ft/euró árfolyamig érvényes.

 

FIZETÉSI RÉSZLETEK:
Az utalási adatokat jelentkezéskor küldjük.
40.000 Ft. jelentkezéskor
79.900 Ft. június 24-ig. (június 15-ig való előleg befizetés esetén csak 69.900 Ft.)

Lemondási feltételek:
Az indulás napjától számított 35 – 21 nap közötti lemondás 30.000 Huf / fő bánatpénz megfizetése mellett történhet. 21 napon belüli lemondásra nincsen lehetőség. Amennyiben a túra meghiúsulna, úgy a befizetett összeg visszautalásra kerül.

 

JELENTKEZÉS:

TELTHÁZ! – Az utazásra nincsen szabad hely!

Jelentkezni a balkaninfo.hu@gmail.com mail címen lehet.
Az utalási adatokat jelentkezéskor küldjük.
További információ a 06 30 623 1644 telefonszámon is kérhető. 

 

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

Fizetőeszköz, fizetés: macedón dénár, forinttal nem lehet fizetni. Bankkártyával általában lehet fizetni (de kisebb boltokban és kisebb éttermekben nem)

Pénzváltás: Nem érdemes itthon dénárt venni a rossz árfolyam miatt, Szkopjében és Ohridban számos helyen lehet eurót dénárra váltani. Tehát Magyarországon váltsuk át a forintot euróra, amit kint át lehet váltani macedón dénárra. 

Árak: Macedónia árai valamivel kedvezőbbek Magyarországnál, de nagyságrendelik megegyeznek. Az éttermek terén széles a lehetőség, így lehet olcsón is megvacsorázni. Belépők múzeumokba fillérekbe kerülnek, de gyakran ingyenesek.
Okmányok: Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél