Sorra nyitnak a balkáni országok, Montenegróba június 1.-től lehet utazni! 

Kövesd naponta frissülő Balkáni járvány körképünket a koronavírusról (Covid-19), melyik országban mi a helyzet, lehet utazni, ha igen, hogyan. 

Utolsó frissítés: 2020.05.26. – 21:00

SZLOVÉNIA 

Szlovénia keddtől fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon.

Szlovéniában
az igazolt fertőzöttek száma 1468, ebből az aktív esetek száma mindössze 23.
Szlovénia május 15.-én első európai országként bejelentte, hogy náluk végetért a járvány. Az egészségügyi intézkedéseket és a korlátozásokat fenntartják.

Továbbra is lesznek olyan határátkelőhelyek, ahol csak a határ térségében lakók, az ingázók és a helyi földtulajdonosok mehetnek át. Szlovénia ezenkívül megnyitja repülőteriet és kikötőit is.

A szlovén kormány engedélyezte az ötven fő alatt tömeges rendezvényeket, de csak abban az esetben, ha a résztvevők betartják a szükséges elővigyázatossági intézkedéseket. Olyan tömegrendezvényeket, például koncerteket vagy bulikat, ahol nem lehet biztosítani a szükséges távolságot, továbbra sem lehet tartani, és a sporteseményeken sem vehetnek részt nézők.

A Szlovéniába utazáshoz is szállásfoglalási papírok kellenek.

HORVÁTORSZÁG

Az adriai országban elkezdődött a turistaszezon, egyelőre leginkább szlovén turisták érkeznek, de hamarosan magyar, osztrák és cseh turisták is Horvátországba fognak utazni, ehhez pedig az érvényes szállásfoglalási papírjaikat kell felmutatniuk.
Horvátországban 2244 a regisztrált fertőzöttek száma, ebből az aktív esetek száma 109. Horvátország mobiltelefonos alkalmazást vezet be beutazásuk meggyorsításának elősegítése érdekében.

SZERBIA

Hétfő délelőttől ismét a 14 napos karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Magyarországra a szerb és magyar állampolgárok Szerbiából, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szerbia már pénteken megnyitotta határait.
Szerbiában 11193 az igazolt fertőzöttek száma, ebből az aktív esetek száma: 5273 fő.
2020. május 6-án a szerb parlament megszavazta a rendkívüli állapot eltörlését.

Szabad az átjárás Szerbia és Magyarország között a két ország állampolgárainak, se teszt, se karantén nincsen.

BOSZNIA-HERCEGOVINA

Hivatalosan bejelentették, hogy Bosznia-Hercegovina június 1.-én megnyitja a határjait a külföldiek előtt! Bosznia-Hercegovinában 2401 az igazolt koronavírus fertőzöttek száma, ebből 577 az aktív eset. Újra engedélyezték a strandok, fürdők és wellness-központok működését, a vendéglátóhelyeken viszont továbbra is tilos a légkondicionálók használata.

MONTENEGRÓ

Június 1-től lehet utazni Montenegróba!
Montenegróban
három hete nem regisztráltak új esetet. A koronavírus-járvány ideje alatt összesen 324 fertőzöttet vettek nyilvántartásba és hétfőre minden Covid-19 beteg meggyógyult. Az Adria-parti ország így június elsejétől megnyitja a határait azon országok állampolgárai előtt, amelyekben 100 ezer főre legfeljebb 25 koronavírussal fertőzött jut – jelentette be a miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy a jövő hétfőtől Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Albánia és Görögország lakosai beutazhatnak Montenegróba.

Június 1.-től kinyitja határait Montenegró számos ország előtt (köztük Magyarország).

MACEDÓNIA 

Macedóniában csütörtökön kinyitnak az éttermek és kávézók. Eltörölték az éjszakai kijárási korlátozást és a home office is végetér. Venko Filipce bejelentte, hogy várhatóan június 15.-én nyitják meg a határokat. Macedóniában 2014 fő fertőzöttek száma, az aktív esetek száma 445 fő.

KOSZOVÓ

Koszovóban kinyitottak az éttermek és a kávézók. Koszovóban 1047 az igazolt fertőzöttek száma, ebből az aktív esetek száma 223. Koszovóban rövidesen újraindulhat az élet, a közlekedést május 18.-tól tervezik visszaállítani, június 1.-től pedig akár a határok és a repülőtér is megnyílhat.

ALBÁNIA

Albániában 1029 az igazolt esetek száma, ebből 193 aktív. Albánia szintén azt tervezi, hogy rövidesen megnyitja a határait, erre akár még májusban sor kerülhet. Albániában úgy nevezett zöld és vörös zónák vannak, utóbbi területeken továbbra is szigorú korlátozások vannak, ezek a területek Tirana, Shkodër, Krujë, Durrës, Kurbin, Kamëz. Az országnak nagyon fontos a turizmus, így várhatóan júniusig feloldják majd a határzárat.

BULGÁRIA

Bulgária ezentúl beengedi az Európai Unióból és a schengeni vízumövezetből érkezőket, a térségre vonatkozó beutazási korlátozásokat eltörölték – jelentette be csütörtökön késő este kiadott közleményében az egészségügyi minisztérium. Azonban a Bulgáriába érkezőknek továbbra is 14 napot karanténban kell eltölteniük. Bulgáriában május 14.-én megszüntették a veszélyhelyzetet, de a határok továbbra is zárva vannak, ahogy minden étterem és pláza is. A járvány kezdete óta 2443 főnél diagnosztizálták a COVID 19 vírust, ebből az aktív esetek száma 1443.

GÖRÖGORSZÁG

Görögország július 1.-én nyitja meg a határokat, jelentette be a görög kormány.
A hotelek már június 1.-én elkezdenek kinyitni és Athén akár már június 15.-től fogadhat turistákat. Görögországban eddig 2892 embernél igazolták a vírust, ebből 1277 az aktív esetek száma.  Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök elmondta, hogy európai szinten támogatni fogja a turisták tesztelését a Görögországba való érkezésük előtt, és kiemelte, hogy ha a turizmus valóban életképes lesz, akkor az utazóknak fel kell készülniük arra, hogy nagyon más helyzetet fognak megtapasztalni, mint régebben.