A szófiai parlament jóváhagyta a burkatörvény néven ismert jogszabályt, ami azt jelenti, hogy a kihirdetéstől kezdve nem lehet az arcot részben vagy egészen eltakaró fátylat viselni Bulgáriában. Franciaország és Belgium után Bulgária a harmadik európai ország, amely erre vonatkozóan jogszabályt fogadott el.

 A 240 tagú bolgár parlamentben a jelenlévő képviselők közül 105-en szavaztak igennel a nacionalista Hazafias Front által beterjesztett jogszabályra. A törvény értelmében a jövőben tilos nyilvános helyen hordani az arcot eltakaró fátylat.

A bulgáriai törökök és muzulmánokat képviselő Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért párt ellenezte a törvényjavaslatot és nem is vett részt a szavazáson.

Aki megsérti a rendelkezést, azt 31 ezer forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtják Bulgáriában. Ha a jogsértés megismétlődik, a büntetés már 1500 levára, azaz mintegy 230 ezer forintra nőhet.

A több mint hétmilliós Bulgáriában, amely közel ötszáz évig az Ottomán Birodalom része volt, a népesség 13 százaléka muzulmán, jórészt törökök illetve romák.