Bemutatjuk Banja Luka látnivalóit ! 

Bosznia-Hercegovina etnikailag igen megosztott. A 3 nagy nemzet alkotja, a bosnyák, a szerb és a horvát. Bosznián belül található a Szerb Köztársaság autonóm terület, melynek de facto fővárosa a 180 ezer lakosú Banja Luka.

Banja Luka, avagy magyarul a bán völgye Bosznia-Hercegovina északnyugati részén található, közel a horvát határhoz. A város talán legnagyobb látnivalója a főtéren található ortodox templom, ami éjszaka ki van világítva. Ez talán a Balkán egyik legszebb temploma. A lakosság 90%-a szerb, de a városban található Ferhat pasa mecset már a 16. század óta áll, bár a délszláv háborúban lerombolták, de újra fel is építették.

Ha pedig megéheztünk térjünk be a Gospodka utcába, ahol kávézók és éttermek tucatjai találhatóak természetesen rengeteg bolttal. Kulináris élményekért betérhetünk a helyi piacra is, ami mivel fedett, rossz idő esetén is működik.

 

A város történelme lenyűgöző, már a kr.e. előtti I. században is volt itt település. A város jelentős múltjára emlékezetet a Kastel erőd. A várost ketté szelő Vrbas folyó, mint a képen is látszik elképesztően szép, nem érdemes kihagyni.