Tiltakozók rontottak be a macedón parlamentbe csütörtök délután, amikor a házelnököt szavazták volna meg.

A Reuters jelentése szerint maszkos tüntetők hatoltak be csütörtök este a macedón parlamentbe, de rengeteg rendőr is van az épületben.

A jobboldalt támogató tüntetők azért törtek be a parlamentbe, mert a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok új házelnököt választottak meg anélkül, hogy erre felhatalmazást kaptak volna – írta az MTI. Macedóniában decemberben tartottak parlamenti választást, ám azóta sem alakult meg a kormány.

Arról is érkeztek hírek, hogy újságírókat is megvertek, egy helyszínen tartózkodó tudósító szerint a rendőrök nem különösebben akarták megakadályozni az erőszakot. Látványos késéssel jöttek az ülésterembe, nem léptek fel érdemben kormányzati pozícióit a decemberi választásokkor elveszítő jobboldali VMRO-DPMNE híveivel szemben – sőt, helyi forrásunk szerint a rendőrség egyenesen csatlakozott a tüntetők erőszakos fellépéséhez.

Beszámolók szerint több képviselőt kimenekítettek, nyolcan megsérültek.

„Épp szavaztunk a házelnökről, Talat Xhaferi (albán nemzetiségű) megválasztásáról, amikor ismeretlen emberek törtek be az ülésterembe – mondta az Indexnek Szenad Szmailovics.  A szociáldemokrata párt tagja szerint székekkel, támadtak a képviselőkre, többek között a pártelnökre, Zoran Zaevre. A pártelnök vérző fejjel igyekezett ki a parlamentből.

Egyébként az SDSM és az albán pártok úgy próbáltak szavazni a házelnökre, hogy bár joguk van rá, kormány még sincsen.

A hírek szerint a parlament körül 2000 ember van.