A repülő csészealjra hasonlító emlékművet az 1878-as bolgár-török csata színhelyére építették Bulgáriában, ugyanakkor 1891-ben szintén itt találkozott azon szocialisták csoportja, akik Dimitar Blagoev vezetésével együtt tervezték Bulgária szocialista jövőjét. Az akkor hatalmon lévő kormány az objektumot erre a történelmi, mindenki számára könnyen látható helyre, az 1441 méter magas Buzludzha-hegy csúcsára építtette.

A munka nagy részét a bolgár hadsereg és a kormány által támogatott építészek, szobrászok és festők végezték. A hét éven át tartó építkezésen, közel hatezer ember dolgozott. Az itt tartott ünnepségek alatt számos bolgár és külföldi kommunista ikon, köztük Lenin, Marx és Sztálin néztek le a csarnok faláról az ünneplő emberekre, falfestmények és mozaikok formájában.

Az épületet 1981-ben, a bolgár állam alapításának 1300. és a törököktől való függetlenség 90. évfordulójára nyitották meg. A nagycsarnok plafonját  a legfőbb szovjet jelkép, a sarló és kalapács díszíti, ami még több jelképpel együtt ma is látható. Az épülethez tartozó 70 méter magas torony mindkét oldalát egy-egy 12 méteres vörös csillag díszíti, háromszor nagyobb, mint ami a Kreml tetején van.

Az emlékmű csupán nyolc évet csilloghatott pompájában, ugyanis a szocialista kormány 1989-ben megbukott. Ezt követően a legfőbb menthető elemeket, szobrokat és egyéb mozdítható tárgyakat elvitték, majd magára hagyták az épületet. A fosztogatók és a vandálok hamar rátalálták az őrizetlenül hagyott építményre. 2011 szeptemberében a bolgár kabinet átruházta az emlékművet a szocialista pártra, de ők sem tudnak mit csinálni vele.