A festői szépségű Kotori öböllel kezdődik igazából Montenegró. Bemutatjuk, mik azok a helyek, amiket nem lehet kihagyni, ha az ember a Kotori öbölben jár.

1. Kotor vára

A Kotori vár egy szabályos háromszög alakú, feltöltött földnyelven helyezkedik el. A várfal 4,5 kilométer hosszú. Magassága 2 és 16 méter között váltakozik. Egy kellemes séta a várfal felfedezése, ugyanis még a Szent István hegyre is felkúszik a várfal keleti vége. Legérdekesebb épületei a Főtér, az Óratorony és a Szent Tripun katedrális.

2. Kék barlang

A Lusticia-félsziget oldalában két Kék barlangot találunk. Tivatból és Herceg Noviból (illetve Kotorból is) szerveznek ide hajós kirándulásokat. Mivel a barlangok magassága mindössze 9 méter, így kis, evezős hajókkal – illetve kis, motoros hajókkal – visznek be a barlangba. A barlangok alja üreges, ahova bevilágít a napfény, s ennek köszönhetően világos, neon színben pompázik a tenger. egy helyi legenda úgy tartja, hogy ha valaki meztelenül megfürdik a Kék barlang vizében, 10 évet megfiatalodik. Így természetes, hogy a turistahajók programjában kihagyhatatlan elem a barlangban való fürdőzés. A víz mélysége egyébként 3-5 méter, és kristálytiszta.

3. Mamula erőd

A Kotori öböl látnivalói között tartják számon az öböl bejáratánál fekvő Mamula erődöt is. A Lastavica nevű miniszigeten találjuk ezt a XIX. századi romos erődöt. A két világháború között börtönként üzemelt. Ma szabadon látogatható.

4. Preast

Térjünk vissza egy kicsit a hátsó öböl partjára. A Verige-szorostól  jobbra találunk egy picike, ámbár gyönyörű szép, mediterrán városkát. Sokaknak ismerős lehet Preast látképe, mert számos montenegrói hirdetésben felhasználják.

5. Tivat kikötője 

A tivati Porto Montenegro volt a Jugoszláv hadsereg legfontosabb tengeri bázisa. A szocialista állam széthullásával magán kézre került a kikötő, s mára egy luxus yacht kikötő lett belőle.

6. Igalo és a gyógyiszap

Nehéz elhinni, de gyógyhelyek is vannak a Kotori öbölben. Pontosan az öböl első városánál, Igalónál egy nagyon lassan mélyülő, iszapos strandot találunk. A helyi gyógyiszap (igaljsko blato) reumára, bőrbetegségekre és ízületi panaszokra természetes gyógymód.

7. Sziklák Asszonya templom

Ez a különös látnivaló Kotor öböl északi területén helyezkedik el, pontosan a Verige-szorossal szemben. Története: amikor Kotorból elindult egy hajó a nyílt tengerre, egy szikladarabot vitt magával a kapitány. Amikor a hajó visszatért a Kotor öbölbe, átkelt a Verige-szoroson és meglátta Kotor várát, a sziklát rádobta a Moršič zátonyra. Így alakult ki ez a mesterséges, kis szigetecske. Nevét – Sziklák Asszonya templom – is a sok-sok szikladarab után kapta. A belső öbölből több helyen kirándulásokat szerveznek ide.