Karagyorgyevics Péter szerb király életéről és az I. Világháborúba sodródó Szerbiáról szóló film sokkal több, mint egy háborús alkotás. Emberi érzelmek, anya és fia kapcsolata a háborúban és egy kisfiú küzdelmei – ezek is megjelennek Petar Risztovszki filmjében.

Az “I. Péter király” című film, mely 2018-ban jelent meg, Petar Risztovszki rendezésében. A film Karagyorgyevics Péter (Kralj Petar I.) királyról szól és a I. világháború kitöréséről. 1914-ben Gavrilo Princip meggyilkolta Ferenc Ferdinándot, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét, ezért hadat üzentek Szerbiának. A film a háborúba sodródó Szerbiát és a harcokat is bemutatja, megjelenik benne egy anya és fia, akit besoroztak és kapcsolatuk, illetve egy kisfiú, aki elveszti egész családját.

Korántsem mondanám egy könnyű filmnek, emellett 18 alattiaknak nem ajánlott. Az elején úgy tűnhet, hogy ez egy tipikus háborús film, de ennél sokkal több, a küzdelem, az érzelmek és az emberi kapcsolatok a harcok szörnyűsége között igen érekes keretet ad. Emellet pedig érdemes kiemelni Lazar Risztovszkit, aki az öreg királyt játsza a filmben. Fontos megemlíteni, hogy hatalmas a hasonlóság a színész és a király között, ami még valóságosabbá teszi a filmet.