A macedón mellett az albán is hivatalos nyelvvé vált Macedóniában, a szkopjei parlament ugyanis csütörtökön fogadta el az erről szóló törvényt.

A 120 tagú képviselőház 69 tagja igennel szavazott a törvényre, a VMRO-DPMNE képviselői távol maradtak a csütörtöki szavazástól, mert szerintük a törvény alkotmányellenes, és diszkriminatív a macedón nyelvvel szemben. A törvényt egyébként maga Gjorge Ivanov államfő is ellenzi, így aláírása előtt akár vissza is küldheti a parlamentnek újratárgyalásra. Amennyiben azonban ismét megszavazzák, mindenképp alá kell írnia a jogszabályt.

A korábbi jogszabály szerint az albán nyelv azokon a helyeken lett hivatalos, ahol az albánok aránya eléri a összlakosság 20 %-át. A törvény 2001-ben született, amikor fegyveres konfliktus alakult ki a macedónok és az albánok között. Ám az új törvény szerint az albán nyelv az egész országban hivatalos.

Macedóniában utoljára 2002-ben mérték fel a nemzetiségek arányát, akkor a 2 milliós lakosság 25%-a vallotta magát albánnak, egyes becslések szerint ma az ország körülbelül 30%-át alkothatják. Az albánok viszont kizárólag a nyugati és az északi részekén élnek, egy félhold ívben. A belső, déli és keleti részeken elenyésző az albán nemzetiségűek száma.

A lila szín a macedón, a barna az albán nemzetiségű embereket jelöli. (2002-es adat)