A szavazatok csaknem teljes összesítése után hétfő hajnalban az eredmények a jobbközép kormánypárt előnyét mutatják a vasárnap Macedóniában tartott, előre hozott választásokon.

Mindkét rivális párt győzelmet hirdetett Macedóniában. A vasárnapi választásokon olyan szorosan alakultak az eredmények, hogy a kormánykoalíció és a legnagyobb ellenzéki párt is ünnepelni hívta támogatóit.

A macedón konzervatív-nacionalista tömörülés, a VMRODPMNE 38 százalékot szerzett, az ellenzéki szociáldemokraták 36,7 %-ot, ez egy százaléknyi különbség csupán.

– Ezzel az eredménnyel a VMRODPMNE a macedón választások nyertese – mondta a miniszterelnök, a VMRO vezetője, Nikola Gruevski.

Vasárnap este az ellenzéki szociáldemokraták is győzelmet hirdettek. Biztosak benne, hogy a nagyvárosokban nagyobb a támogatottságuk, ezért úgy vélik, hogy több szavazatot gyűjtöttek, mint a kormánykoalíció.
– Tisztelt ünneplő polgárok! Örüljetek az életnek, mert a rezsim elbukott, elbukott – szónokolt Zoran Zaev, az ellenzéki szociáldemokraták vezetője.

Az előrehozott választásokra azért volt szükség, mert a korrupciós gyanúk megbénították a politikát. Bármelyik tömörülés alakít kormányt, képviselnie kell Macedónia legnagyobb kisebbségét, a népesség harmadát kitevő albánokat.