Macedónia, Montenegró és Horvátország több része, annyira látogatott, hogy az már veszélyes.

Az UNESCO Világörökség listáján szerepel, az a Dubrovnik, amely talán az egész Balkán-félsziget legnépszerűbb látnivalója. Évente több millióan érkeznek, a mindössze 40 ezres horvát kisvárosba. 800 ezren csak hajóval és ez okozza a problémát is, mivel a hatalmas hajók alig férnek el a kikötőben és szennyezik a várost és a vizet is. Az UNESCO szerint ez veszélyes lehet Dubrovnik óvárosára is, ezért azt ajánlja a városvezetésnek, kontrollálja a hajóforgalmat.

A Plitvicei-tavak szintén a Világörökség része és szintén Horvátországban található. Évente 1,3 millió turista látogatja a Nemzeti Parkot, ahol a tavak is találhatóak. Ez napi 15 ezer embert jelent, ami nagyon sok. Az UNESCO szerint a horvát kormánynak kontrollálnia kellene a Plitvicei-tavakat látogatók számát és kiírni egy maximumot, hogy naponta ennyien jöhetnek be.

Az Adria mentén található Kotor városa, ami már Montenegróban található szintén veszélyeztetve van, csakhogy ott a helyi pártok marakodnak a kicsinyke városon. Bár a törvényt kiírták, hogy nem lehet építeni az óvárosban, ezt mégsem tartják be sokan, a kormánypárt pedig nem foglalkozik ezzel. A hírek szerint azért építenek új épületeket az óvárosban, hogy a Kotorba látogató turisták ott is megszállhassanak.

Az Ohridi-tó a Balkán legmélyebb és legrégibb tava, a nagyjából fél-Balaton területű tó Macedóniában található, bár egy része Albániához tartozik. Az érdekesség, hogy az UNESCO nem csak a tavat, hanem a tó legnagyobb városát Ohrid-ot is felvette a Világörökségi listára. A tóban számos olyan halfaj is él, ami sehol máshol nem, a városban pedig rengeteg templom található amik leírhatatlanul szépek és történelmi jelentőségük is óriási. A tó mentén található a 905-ben épült Szent-Naum templom, amit Ohriddal  egy autópályával kötne össze a kormány, ám ez szennyezné a környéket. E-mellett a Galicsica Nemzeti Parkban egy síközpont fog épülni, az UNESCO most több ellenőrt küld Macedóniába, hogy jelentést készítsenek az építkezésekről.