Fedezd fel Európa legfiatalabb és legismeretlenebb országát, Koszovót! Természeti látnivalók, világörökségi helyszínek, gasztro élmények, borkóstolás, kulturális és történelmi sokszínűség, helyi szokások megismerése

IDŐPONT: 2022. OKTÓBER 5-9. 

PROGRAM:

PRIZREN

Az utazás során felfedezzük Prizrent, amely Koszovó második legnagyobb városa és két vallásnak is otthont ad. A régi muzulmán mecsetek mellett számos ortodox templom is található itt. Ellátogatunk a bazárba is, ahol mindenki kedvére vásárolhat majd, de lehetőség lesz kipróbálni a tradicionális török kávét is. A kirándulni vágyókkal pedig felmegyünk a várba, ahonnan belátni az egész várost. Prizrenbe gyönyörű építészete és törökkori emlékei miatt lehet beleszeretni.

 

RAHOVEC, ALBÁN KULLA

Az utazás során ellátogatunk Koszovó borászati központjába Rahovecbe, és megkóstoljuk az ország leghíresebb borászatának termékeit. A kóstoló után egy nagyon különleges és autentikus élményben lehet részünk, ugyanis elutazunk egy albán kullába, vagyis ttradicionális lakóházba, ahol megismerkedünk annak történetével és azt is megtudhatjuk mit jelent a vérbosszú (kanun). A toronyépületben az ország gasztronómiájával is megismerkedünk egy hagyományos koszovói ebéd során.

 

 

 

 

MIRUSHA-VÍZESÉS

Koszovó természeti látnivalókban is igen gazdag, az utazás során ellátogatunk az ország Plitvicéjéhez, a Mirusha-vízeséshez, ahol a folyó kanyonokat és barlangokat alakított ki. Ez egy remek hely a kikapcsolódásra, pihenésre. 

PRISTINA

Koszovó fővárosában sokan azt gondolják, nincsenek látnivalók. Nem is tévedhetnek nagyobbat! A városban ellátogatunk az óvárosba, ahol régi mecsetek és ottomán stílusú épületek is találhatóak. Megnézzük a világ legfurcsább épülete címre jogosan pályázó Könyvtárat és a Teréz anya Katedrálist. Ellátogatunk a Newborn emlékműhöz is, ami mindig más színekben pompázik. Koszovó Európa legfiatalabb országa, egyrészt azért mert csak 2008 óta független, másrészt pedig azért, mert az ország átlagéletkora a legalacsonyabb a kontinensen. Pristinában tehát a helyi fiatalok kávéznak, szórakoznak, ami egy egyedi, üdítő hangulatot alakított ki. Este egy közös vacsorán is részt veszünk majd Pristina legjobb éttermében. 

 

GRACANICAI-KOLOSTOR

Az utazás másik különleges helye, az a Gračanicai kolostor lesz, amit még a 14. században építettek. A szerb ortodox kolostor az UNESCO-Világörökség része és szerencsére ma már szabadon látogatható. Belülről pedig többszázéves ikonok díszítik. 

MITROVICA

Bizonyára mindenki hallott a koszovói háborúról, ami a mai napig érződik az országon. A szerb-albán konfliktus egyik helyszíne az a Mitrovica volt, aminek északi részén szerbek, déli részén koszovói albánok élnek. A kettőt pedig az a híd választja el, amit a mai napig katonák őriznek. Ezen átsétálva olyan mintha másik országba érkeznénk hiszen, az északi oldalon a fizetőeszköz a szerb dínár és nem az euró, szerb rendszámú autók és szerb zászlók százai mindenhol. A város ma már, ahogy az egész ország is biztonságos, a turistákat nagyon jól fogadják. Mitrovica egy különleges hangulatú város, ami jól bemutatja az ország jelenlegi helyzetét.

Napi tervezett programterv:

1. Nap: Érkezés Szkopjébe, Gracsanicai-kolostor, késő délután szállás elfoglalása Pristinában
2. Nap: Mitrovica és Pristina városnézés
3. Nap: Mirusha-vízesés, Rahovec, kulla, szállás elfoglalása Prizrenben
4. Nap: Prizren városnézés, délután utazás Szkopjébe, szállás elfoglalása
5. Nap: Szkopjei reggeli séta, utazás haza

 

BIZTONSÁG, EMBEREK
Koszovó a múltbeli konfliktus ellenére biztonságos. A háború közel 20 éve véget ért és ma már nincsen nyílt konfrontáció az albán és szerb lakosság között. A koszovóiak nagyon kedvesek, talán a Balkán-félsziget legvendégszeretőbb emberei, a turistákat, nagyon jól fogadják, szinte mindenki nagyon jól beszél angolul és németül. 

MIÉRT UTAZZ VELÜNK?

Az ismertebb látnivalókon túl megmutatjuk a térség rejtett értékeit, elviszünk olyan helyekre is, ahova másképpen nehezen jutnál el. A Balkánhoz személyesen kötődve többet tudunk a régióról, így nem csak a „kötelezőket” tudhatod meg, hanem mindazt ami színesíti, gazdagítja a térség megértését: helyi ízeket, szokásokat, történeteket. Az élményekre helyezzük a hangsúlyt, biztosítva elegendő szabadidőt a területek önálló felfedezéséhez is.

RÉSZLETEK

 

UTAZÁS:
Budapestről Szkopjébe és vissza a WizzAir menetrendszerinti járatával. Jelenlegi menetrend: Oda: Budapest-Szkopje (október 5. 7:30 – 8:55) Vissza: Szkopje-Budapest (október 9. 12:10 – 13:30) Koszovón belül modern, saját kisbusszal (20 fős)

SZÁLLÁS:
2 éjszaka Pristinában, 1 éjszaka Prizrenben, 1 éjszaka Szkopjében
Három csillagos Hotelek, modern vagy felújított 2-3 fős szobákkal, fűtéssel, légkondicionálóval, Wi-Fivel, saját fürdőszobával a belvárosban.  Egy fős jelentkezés esetén társítást vállalunk!

 

RÉSZVÉTELI DÍJ:     107.000 Ft. 

A részvételi díj tartalmazza:

  • Belföldi közlekedést modern, különbusszal Koszovóban a túra során végig 
  • 2 éjszaka szállást Pristinában, 1 éjszaka szállást Prizrenben, 1 éjszaka szállást Szkopjében 
  • reggelit a 2.,3., 4. és 5. napon 
  • Magyar nyelvű idegenvezetést és asszisztenciát a túra során végig

A részvételi díj nem tartalmazza: repülőjegyet (a vásárlásban tudunk segítséget nyújtani), reptéri transzfert visszafelé Szkopje belvárosából Szkopje repülőtérre (kb. 5-7 euró/fő), további étkezéseket, egyéni fogyasztást, belépőket, biztosítást

Helyszínen fizetendő: (pontosítás hamarosan)
Borkóstolás Rahovecben (kb 15 euró/fő, Ebéd albán kullában (kb. 15 euró/fő)

 

Fizetési részletek:
Az utalási adatokat jelentkezéskor küldjük.
Jelentkezni 40.000 ft foglaló befizetésével lehet a szabad helyek erejéig
67.000,- HUF legkésőbb 2022. szeptember 15.-ig 

Július 30-ig való befizetés esetén 10.000 Ft. kedvezmény! 

Lemondási feltételek:

Az indulás napjától számított 45 napon túli lemondás esetén a befizetett foglaló 100%-a visszautalásra kerül. Az indulás napjától számított 45-21 nap közötti lemondás 40.000 Huf / fő bánatpénz megfizetése mellett történhet. 21 napon belüli lemondásra nincs lehetőség Amennyiben a túra meghiúsulna, úgy a befizetett összeg visszautalásra kerül.

 

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

Fizetőeszköz: euró. Dombornyomott kártyával csak nagyobb boltokban lehet fizetni, több étteremben, múzeumokban, kisebb boltokban nem. Észak-Mitrovicában szerb dinárral fizetnek, amit ott helyben lehet váltani euróról.
Belépés az országba: érvényes új típusú személyi igazolvánnyal (kék színű) vagy útlevéllel. Nincsen vízum.
Biztonság: Az ország közbiztonsága jó, szeretik és jól fogadják a külföldi vendégeket, turistákat
Öltözködés:  Ahogy itthon. Iszlám vallási helyekre férfiaknak hosszú nadrág, nőknek hosszú szoknya és fejkendő kötelező. Ortodox vallási helyeken lazábbak az előírások, de a kihívó öltözködés (forrónadrág, fedetlen váll) kerülendő.
Árszint: Valamivel olcsóbb, mint Magyarországon, de hatalmas különbség nincsen. 

 

Jelentkezés, kérdések, fizetési részletek:
Balkaninfo.hu Facebook oldalán üzenetben
balkaninfo.hu@gmail.com
– Telefon: +36306231644