A barátságról, a jószomszédságról és az együttműködésről kötött megállapodást kedden Szkopjéban Zoran Zaev macedón és Bojko Boriszov bolgár kormányfő.

A történelmi előrelépésnek nevezett megállapodásban a két fél támogatásáról biztosította egymást, illetve Szófia megerősítette, hogy támogatja Szkopje euroatlanti integrációját.

„A macedón kormány a megoldások és nem a problémák kormánya kíván lenni. A macedón–bolgár barátság példaként szolgálhat arra, hogyan válhatnak a sokéves gátak végül két nép együttműködésének és összeköttetésének motorjaivá.” – mondta Zoran Zaev macedón miniszterelnök.

A két ország viszonya korántsem ilyen barátságos, ugyanis Bulgária évek óta vétózza Macedóniát és inkább egy nyugat-bolgár tartománynak tartja az országot. Macedónia és Bulgária közötti viták egy része a történelemből fakad, ugyanis a 20. században élt pár olyan fontos személyiség, akiket mindkét ország magukénak vall, például Goce Delchev vagy Jane Sandanski. A másik vitatott kérdés pedig a nyelv, ugyanis a bolgár és a macedón nyelv nagyon hasonlít egymásra (bár az összes délszláv nyelv hasonlít egymásra valamilyen szinten). Bulgária például nem ismeri el önálló nyelvként a macedónt, hanem bolgár nyelvjárásnak tekinti.

További vitákat okoz, hogy Macedónia többször megfogalmazott területi követelést Bulgáriával szemben ugyanis jelentős macedón kisebbség élt az ország délnyugati részén. Bulgária EU csatlakozása óta viszont számos macedón választotta a szomszéd ország állampolgárságát, hogy Nyugat-Európába tudjon menni dolgozni.

A macedón és bolgár tehát korántsem nevezhető barátnak, de remélhetőleg a két nemzet megbékél egymással.