Macedónia új miniszterelnöke, Zoran Zaev kész megváltoztatni az ország nevét, hogy NATO és EU-tag legyen. 

Brüsszelben tárgyalt Macedónia június elsején beiktatott miniszterelnöke, Zoran Zaev (a képen) az Európa Tanács elnökével, és a NATO-főtitkárral, hogy felpörgesse a két szervezethez való csatlakozás folyamatát. Macedónia európai uniós és NATO-integrációja is azért késlekedik, mert névvita miatt Görögország mindig megvétózza azokat. Zaev ezért bejelentette:

akár Macedónia nevének megváltoztatására is hajlandó lenne, hogy az ország euroatlanti integrációja folytatódhasson.

A görögök területi követeléstől tartva tiltakoznak a Macedón Köztársaság név ellen, ugyanis Görögország északi régiójának a neve Makedónia. Bár a macedón alkotmányban sem szerepel ez a név, mégis az ország a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (angolul FYROM) nevet viseli. Zaev már a kampánya során is közölte, hogy megegyezésre törekszik majd Athénnal, az is elképzelhető szerinte, hogy a végső megállapodás előtt egy ideiglenes névre keresztelik az országot.

A brüsszeli találkozón a macedón miniszterelnök bejelentette, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hamarosan Macedóniába látogat, így megnyílik az út, hogy az ország legyen a szervezet 30. tagja.