Fedezd fel Macedónia nyugati részének legszebb helyeit, köztük számos gyönyörű természeti kincset, érdekes, ismeretlen látnivalókat. Megismerkedhetsz a muzulmán és az ortodox valással is az ezerarcú Macedóniában. A túra során Szkopje legszebb helyeit is felfedezheted!

Időpont: 2022. szeptember 25-28. 

PROGRAM

TETOVO

Tetovo városa a macedóniai albánok “fővárosa”, amely egy tipikus balkáni város hangulata mellett számos rejtett kinccsel is büszkélkedhet. Az egyik a Színes mecset, mely mind kívülről, mind belülről elképesztő színkavalkádban pompázik. A másik pedig egy kevésbé ismert derviskolostor, ahol a dervisek szokásaival is megismerkedhetsz. Kik a dervisek? Nos, például Gül Baba. 

 

MAVROVO

A Mavrovo Nemzeti Park az ország egyik legszebb természeti területe, melynek szívében található a Mavrovo-tó és egy templom, amely néha víz alatt van, néha nem. A festői szépségű tájon élvezhetjük a tájat, a friss levegőt de wellnessezni is lesz lehetőség. További érdekesség, hogy a szállásunk is itt lesz!

 

 

 

DUF-VÍZESÉS ÉS A BIGORSZKI KOLOSTOR

A Nemzeti Park területén egy tündérmesébe illő, hangulatos vízesés is található, amit természetesen nem hagyunk ki a túra során. Továbbá ellátogatunk a több, mint 1000 éve alapított, gyönyürű, fából készült ikonosztázzal pompázó, hegyek között megbújó Bigorszki kolostorba. Itt megismerkedhetsz az ortodox vallással és szokásaival. A gyönyörű kilátás mellett pedig betekintést nyerhetsz a szerzetesek életébe is.

GALICSNIK ÉS A MACEDÓN GASZTRONÓMIA

Miért lehet beleszeretni Macedóniába? Az egyik a gasztronómia, ami bemutatja az ország színességét és az emberek szenvedélyét. A térség híres finom sajtjairól, ezeket pedig a nyugati vidék egyik legszebb falujában, Galicsnikban kóstoljuk majd meg. A túra során számtalan lehetőség lesz a macedón ételek és italok felfedezésére, köztük az ajvárt, a Bud Spencer kedvencét (tavcse gravcse), a csevapot és még számos balkáni specialitást. Na és persze a borok, a sör és a rakija.

MATKA-KANYON

A Matka-kanyon Szkopje mellett található csodaszép természeti látnivaló, ahol számos kikapcsolódási lehetőség nyílik: lehet kirándulni a hegy oldalán kivájt túraútvonalon, lehet hajókázni, mely során a Vrelo-cseppkőbarlangot is meg lehet nézni, lehet kajakozni-kenuzni is. Bármelyik programot választja az ember remek élményben lesz része, elég a képet megnézni, mert ez vár ránk! 

SZKOPJE, A VÁROS NYUGAT ÉS KELET KÖZÖTT

Szkopje kicsit keleties, kicsit nyugatias, a város egyik oldalán az oszmánkori Öreg bazár, mely Európa második legnagyobbika. A bazárban felfedezheted a törökfürdőket, mecseteket és karavánszerájokat, emelett itt szó szerint minden lehet találni, szuper éttermeket és kávézókat, kézműves boltokat, szuveníreseket. Megfigyelheted a kézműveseket, ahogy kis boltjukban készítik a termékeiket, mint ahogy azt a török időkben is tették. 

A macedón főváros másik fele pedig nyugatias, hatalmas épületek, és szobrok százai díszítik a Vardar folyó környékét, mely a hírhedt “Skopje 2014” terv során készült el. Emellett szó lesz az itt született Teréz anyáról (Kalkuttai Szent Teréz) és az 1963-as földrengésről is, mely elpusztította Szkopje ⅔-át. Ellátogatunk a Sveti Spas ortodox templomba, ahol megcsodálhatod a gyönyörű faikonosztázt.

Szkopjében emelett két fakultatív programlehetőség is kínálkozik: 

A futball szerelmesei egy igazi pikáns, balkáni derbit tekinthetnek meg július 26-án, ugyanis aznap a Nemzetek Ligájában összecsap Macedónia és Bulgária. 

A bor szerelmesei pedig ellátogathatnak az ország egyik premium borászatába, a Kamnik borászatba, amely nem csak a kiváló borairól, hanem különleges épületéről is híres. Mindkét programon van lehetőség részt venni. A fakultatív programok is szervezettek, tehát kísérünk mindenkit mindenhova. 

 

Napi tervezett program:

1.Nap: Érkezés a szkopjei repülőtérre, utazás külön kisbusszal Tetovóba, városnézés után Mavrovo-tó és szállás elfoglalása.
2. Nap: Duf-vízesés, Bigorszki-kolostor, Galicsnik, Matka-kanyon, szállás elfoglalása Szkopjében
3. Nap: Szkopje városnézés, délután szabadidővel
4. Nap: Reggeli után indulás haza tele élményekkel

 

MIÉRT UTAZZ VELÜNK?

Az utazás szervezett körülmények között zajlik, túravezetővel.
Az ismertebb látnivalókon túl megmutatjuk a térség rejtett értékeit, elviszünk olyan helyekre is, ahova másképpen nehezen jutnál el. A Balkánhoz személyesen kötődve többet tudunk a régióról, így nem csak a „kötelezőket” tudhatod meg, hanem mindazt ami színesíti, gazdagítja a térség megértését: helyi ízeket, szokásokat, történeteket. Az élményekre helyezzük a hangsúlyt, biztosítva elegendő szabadidőt a területek önálló felfedezéséhez is.

 

RÉSZLETEK

 

UTAZÁS:
Oda: Szeptember 25. (vasárnap) 10.10. – 11.35 Budapest – Szkopje (WizzAir)
Vissza: Szeptember 28. (szerda) 9.30 – 10.50 Szkopje – Budapest (WizzAir)
Macedónián belül saját 20 fős, modern, légkondicionált kisbusszal fogunk utazni. 

SZÁLLÁS:
2 éjszaka Szkopjében – Hotel de Koka: 3 csillagos modern, új építésű szálloda a belvárosban 2 ágyas vagy franciágyas szobákban
1 éjszaka Mavrovóban – Mia’s Favorite Hotel, 2-3 ágyas szobákban, a Hotel wellness részleggel is rendelkezik. 

ÉTKEZÉS: 2-3-4. nap reggeli 

RÉSZVÉTELI DÍJ:   89.900 ,- HUF / fő, ami minden alábbit tartalmaz:*
– Macedónián belüli utazást különbusszal
– A felsorolt szállásokat (2 éjszaka Szkopje, 1 éjszaka Mavrovo)
– Reggelit a 2.,3., és 4. napon a szálláson
– Galicsniki sajtkóstolót
– magyar nyelvű idegenvezetés és asszisztencia az út teljes ideje alatt

Az ár nem tartalmazza: repülőjegyek (ennek vásárlásában tudunk segíteni), reptéri transzfer az utolsó napon Szkopjében (kb 5-7 euró/fő), biztosítás, egyéb fogyasztások (ebéd, vacsora)

*Az ár 410 Ft = 1 euró árfolyamig érvényes (OTP eladási árfolyam)

FIZETÉSI RÉSZLETEK:
40.000 Ft. jelentkezéskor
49.900 Ft. szeptember 1.-ig 

Lemondási feltételek:
Az indulás napjától számított 35-21 nap közötti lemondás 30.000 Huf / fő bánatpénz megfizetése mellett történhet. 21 napon belüli lemondásra nincsen lehetőség. Amennyiben a túra meghiúsulna, úgy a befizetett összeg visszautalásra kerül.

JELENTKEZÉS:
Jelentkezni a balkaninfo.hu@gmail.com mail címen lehet.
Az utalási adatokat jelentkezéskor küldjük.
További információ a 06 30 623 1644 telefonszámon is kérhető. 

 

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

Fizetőeszköz, fizetés: macedón dénár, forinttal nem lehet fizetni. Bankkártyával általában lehet fizetni (de kisebb boltokban és kisebb éttermekben nem)
Pénzváltás: Nem érdemes itthon dénárt venni a rossz árfolyam miatt, Szkopjében számos helyen lehet eurót dénárra váltani. Tehát Magyarországon váltsuk át a forintot euróra, amit kint át lehet váltani macedón dénárra.
Árak: Macedónia árai valamivel kedvezőbbek Magyarországnál, de nagyságrendelik megegyeznek. Az éttermek terén széles a lehetőség, így lehet olcsón is megvacsorázni. Belépők múzeumokba fillérekbe kerülnek, de gyakran ingyenesek.
Okmányok: Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél
Beutazás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?eszak-macedonia