Gjorge Ivanov macedón elnök a baloldali ellenzék vezetőjét, Zoran Zaevet bízta meg a kormányalakítással.

A Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) az albán kisebbség pártjaival (DUI, BESA, Albánok Szövetsége) közösen kormányozhat. Zoran Zaevnek viszont alá kellett írnia egy papírt, melyben garantálja Macedónia szuverenitását, egységét, alkotmányának betartását.

Gjorge Ivanov valószínűleg az EU és NATO nyomása miatt bízta meg végül Zaev-et a kormányalakítással, mivel a parlamentben történtek után több nyugati vezető is Szkopjébe utazott.  Kérdés az, hogy az albánok meddig támogatják majd a szociáldemokratákat, ha követeléseiket (albán nyelv hivatalossá tétele, címer, zászló, himnusz megváltoztatása) nem teljesítik. Az SDSM-albán koalíciónak 67 képviselője lehet a 120 fős Parlamentben.

Macedóniában tavaly decemberben tartottak választásokat, amit az eddig kormányzó VMRO-DPMNE nyert meg, de kormányt nem tudott alakítani. Miután kiderült, hogy az albánok mennyi mindent szeretnének elérni (ezek közül már egy teljesült, mivel albán lett a házelnök), folyamatos tüntetések indultak, melyek addig fajultak, hogy több képviselőt meg is vertek. A tüntetők szerint az ország egynegyedét alkotó albán kisebbség függetlenedni szeretne.