Az eddigi próbálkozások nem jártak sikerrel vagy csak felgyorsították a tornyok eltávolodását egymástól.

A magyar kormány 79 millió forintból végeztet vizsgálatokat, hogy megállítsák a szabadkai Szent Teréz-székesegyház süllyedését.

A 18. század második felében mocsaras területre épült, késő barokk székesegyház folyamatosan süllyed, a tornyai is távolodnak egymástól. Az elmúlt években a szakemberek több módszerrel is próbálkoztak, hogy megerősítsék a talajt és megállítsák a tornyok dőlését, de eddig nem jártak sikerrel.

A szabadkai bazilika felépülése óta a két torony között repedés látható. Mivel az 1776 és 1779 között, késő barokk stílusban épült 61 méter hosszú és 26 méter szélességű épületet laza talajra építették, eddig hiába próbálkoztak a repedés eltüntetésével, az nem sikerült. Az utóbbi 100 évben mintegy 15 centiméterre távolodott el a két torony egymástól.

A magyar kormány támogatásából 2017-ben megkezdték az épület helyreállítását. Akkor úgy gondolták, ha egy-egy torony alapjaiba nyolc méter mélyre levernek 8-8 vascsövet, az megtartja majd a 32 ezer tonnás súlyt, amennyit egyenként nyomnak a tornyok. Amikor már a 13. vascsövet helyezték a földbe, drámai változások következtek: az addiginál jóval gyorsabban szélesedett a repedés. Ekkor leálltak a munkálatokkal, és egy új módszer alapján, műgyanta befecskendezésével próbálták megakadályozni az épület további süllyedését, sikertelenül.