December 11-én rendeznek választásokat Macedóniában, a balkáni országban komoly következménye lehet, hogy ki nyer ! A legnagyobb esélyesek a volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki vezette VMRO-DPMNE és a Zoran Zaev irányította Szociáldemokrata Párt. 

Macedóniában 10 éve a konzervatív VMRO-DPMNE koalíciója kormányoz, de most a politikai válság miatt korántsem biztos az újabb győzelem. A kormánypártot mindenhol kritizálják, a legfőbb kritikák a sajtószabadság korlátozása, a korrupció, a gazdaság fejlődésének megkérdőjelezése és Oroszország támogatása.

A győzelemre esélyes a Szociáldemokrata Párt (SDSM) is, de Zoran Zaev és csapata csak az albánok szavazatával nyerhet. Az ország 1/4-ét alkotó etnikum nyelve (albán) szintén hivatalos lenne a macedón mellett, illetve az országot kantonokra osztanák (mint pl. Svájcban). Ez könnyedén az ország destabilizációjához vezethet. Macedóniában évek óta komoly problémát jelent az albán etnikum, 2001-ben 200-an, 2015-ben 18-an haltak meg a harcokban, de több mint 14 ezer embernek el kellett hagynia otthonát.

Nikola Gruevszki kijelentette, az albán nyelv sosem lesz hivatalos Macedóniában és biztos benne, hogy az emberek elutasítják a Föderációt.

A választáson több albán párt is indul, de a megosztottság miatt, nem valószínű a DUI (mérsékelt) vagy a DPA (radikális) győzelme.