Könnyedén lehet, hogy igen ! 

Bár Montenegró többször volt független a történelem során, de mindig is török hűbéres állam volt. Hosszú ideig Jugoszlávia része volt, majd utolsó-előttiként függetlenedett, nem kis szerencsével. Az Európai Unió népszavazást írt ki, melyen ha több mint 55% az elválásra szavaz, akkor függetlenedik a kis ország. A végeredmény 55,5 % lett, így 2006-ban új ország jött létre.

De miért nevezhető mázlistának ?

A mindössze 10 éve függetlenedő Montenegró területe 14 ezer négyzetkilométer, ami Magyarország hetede. Az ország lakosságának (600 ezer) csupán fele montenegrói, sok szerb, albán és bosnyák él az országban. Kérdés, mi a különbség a montenegrói és a szerb között ? Merthogy a nyelvük szinte ugyanaz.

Amúgy az Adriai-tenger partján fekvő ország a Balkán egyik leggazdagabb országa, ezt pedig csak a tengerpartjának köszönheti, mivel az ország turizmusból él. A magyarok számára is nagyon népszerű, főleg Budva és Kotor városok miatt.  EU tagjelölt ország és most már NATO-tag is, pedig katonai ereje nagyjából nulla.

Gyönyörű tengerpart, hegyek, tájak, vizek. Ízletes ételek. Ráadásul nagyon jók a sportokban ! Női kézilabdában, vízilabdában szinte verhetetlenek, de fociban és kosárlabdában is egyre jobbak.

Sorrendben: Budva, Kotor, Niksic, Podgorica, Sveti Stefan