Ha Bosznia-Hercegovina, akkor sokak eszébe jut Mostar és a Stari most (magyarul Öreg híd), de a várost nem csak ezért érdemes megnézni. 

Mostar Bosznia-Hercegovina délnyugati részén található, ez az ország 5. legnagyobb városa 65 ezer lakosával. Bosnyákok és horvátok nagyjából megegyező számban élnek itt, szerbek kevésbé.

Mostar legnagyobb látnivalója a török időkben épült Stari most (Öreg híd), melyet valószínűleg I. Szulejmán építette a 16. században. A hidat 1993-ban horvát katonák leromboltak, de 2004-ben renoválták, egy évvel később pedig a világörökség része lett. Egyébként a 24 méter magas hídról le is lehet ugrani viszonylag olcsón. A híd alatt a Neretva folyó folyik, a városban számos más kisebb híd is található, mint például a Hajlott híd (második képen).

Mostar azon városok egyike, ahol a török kor emlékei remek állapotban vannak, így a Koski Mehmed Pasa mecset is. A minaretből csodálatos a kilátás az Öreg hídra és az óvárosra. A mecset a 17. század elején épült. Mostarban a bazár is idézi a régi török kor emlékeit, a macskaköves utcákon számos szuvenírt lehet vásárolni.

Mostarban két török ház is van, ahol a látogatók megnézhetik hogyan éltek az emberek, mit ettek, ittak. Az első képen a Biscevic ház, a másodikon pedig a Muslibegovic ház látható.

A város magyar vonatkozása, hogy az Öreg hídról készült Csontváry Kosztka Tivadar festmény világhírű lett.