Bosznia-Hercegovina és Macedónia top 10 látnivalója után, ezúttal Szerbia 10 legszebb helyét mutatjuk be, amit nem érdemes kihagyni.

1. BELGRÁD

Belgrád, Szerbia főváros és az ország egyik legszebb helye. Annyi látnivaló van itt, hogy nehéz lenne mindet felsorolni pár sorban, ezért most a legnevezetesebbeket említjük meg. Itt található a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne, a Nándorfehérvári vár, ami kihagyhatatlan és nem csak lenyűgöző történelme, hanem a kilátás miatt is. A vár után vegyük az irányt a sétálóutca felé (Knez Mihailova), ahol beülhetünk kávézni, vagy megvehetjük hiányzó ruhadarabunkat, cipőnket. A nagy bevásárlás után pedig látogassunk el a Balkán legnagyobb ortodox templomába, a Szent Száva templomba. A Szent Márk templomot és a Tasmajdan parkot se hagyjuk ki, ha pedig megéheztünk látogassunk el Belgrád bohém-negyedébe, a Skadarlija-ba. Ha pihenni és napozni szeretne az ember, akkor irány az Ada Ciganlija. Látnivalói mellett csodás hangulata és életvidám lakói teszik kihagyhatatlanná hellyé Belgrádot.

2. ÚJVIDÉK

Újvidék Szerbia második legnagyobb városa, de nem emiatt érdemes ide ellátogatni. Újvidék teljesen más hangulatú, mély nyomokat hagyott rajta a magyar idők, bár a városban kevés magyar nemzetiségű lakos él. A főtéren található Újvidék két legnagyobb látnivalója, a Városháza és a Mária Neve katolikus templom. Nem szabad kihagyni a Zsinagógát, az éttermekkel, kávézókkal telis-tele lévő belvárosi részt és a Matica Srpska-t sem.

3. PÉTERVÁRAD

Pétervárad Újvidékkel van szemben, a Duna másik oldalán. Messziről látható legnevesebb építménye, az óratorony. Fordított vagy részeges órának is hívják, mert az órákat a nagymutató, a perceket a kismutató mutatja. Ennek két magyarázata is van: egyrészt a Dunán hajózók így könnyebben le tudták olvasni a pontos időt, másrészt a vár őrségét egész órákban cserélték, így a percek kevésbé voltak fontosak. Ma a Felsővár központi épülete a Hadiszertár, ahol az Újvidéki Városi Múzeum kiállítása látogatható. A Péterváradi vár ad helyszínt minden évben Európa legjobb zenei fesztiváljának, az Exit fesztiválnak.

4. UVAC KANYON

Van egy kanyon Szerbiában. Az ország eldugott szegletében található mészkőfennsíkba vájt kanyargó völgyet a kéklő folyó. Hatalmas falak szakadnak a vízbe, mély barlangok tátongnak az oldalukban. Ez a különleges világ csak részben fedezhető fel a sziklák pereméről: az igazi élményhez kajakkal kell a folyóra szállnunk.

5. TARA NEMZETI PARK

A négy szerb nemzeti park egyike a Tara. Nevét nem a montenegrói Tara folyóról kapta, hanem a Tara-hegységről, amely Szerbia nyugati részén található. Szerbia hegységei közül az egyik leglátogatottabb a Tara, így számos jelzett turistaúton illetve biciklivel is járható makadámúton fedezhető fel. Több kiépített kilátópont van a területen, amelyekről csodálatos panoráma nyílik a Drina folyó szűk szorosára, illetve annak felduzzasztott részére, a Perućaci-tóra.

5. DAVOLJA VAROS

Avagy az Ördög városa. Dél-Szerbiában a Radan-hegy déli lejtőin, Davolja Varos-ban 202 különös sziklaformáció található, amik vulkáni tufából és andezitből állnak, magasságuk 2 és 15 méter között változik. A terület tengerszint feletti magassága 700-720 m. A képződmények leginkább egy toronyra hasonlítanak. A területen két forrásból extrém savas (1,5ph-s) ásványvíz szivárog fel. Az ásványvíznek rendkívül magas (15g/l) az ásványi anyag tartalma. Az egyik forrás az Ördög vize, a másik pedig az Ördög forrása nevet viseli. A vizük feltűnően vöröses színű az oldott ásványi anyagoknak köszönhetően. Ha érdekel Davolja Varos legendája, akkor kattints a linkre. 

6. SZABADKA

Szabadka a magyar határtól mindössze 10 km-re található, a város 35%-a magyar nemzetiségű. Szabadkára nagy hatással volt a szecesszió, ilyen stílusban épült a városháza, a zsinagóga és a Raichle-palota (képen) is. Örülhetnek a szecesszió szerelmesei, ugyanis a zsinagóga újra látogatható. Ne menjünk el a városból, mielőtt sétáltunk egyet a Korzó területén.

7. GALAMBÓC VÁRA 

Galambóc vára a szerb-román határnál, a Vaskapu-szorosnál található. A vár gyakran cserélt tulajdonost, de magyar király többször is birtokolta. A Galambóci várat nemrég újították fel így remek állapotban van, érdemes meglátogatni.

8. FELIX ROMULIANA

A Felix Romuliana elnevezésű római komplexum romjai területén folytatott régészeti feltárások egy különlegesen finom mozaikokkal díszített, fürdőkkel és nagyszabású kapukkal ellátott palota maradványait hozták a felszínre. A gamzigradi Felix Romuliana feltételezések szerint Gaius Galerius Valerius Maximianus római uralkodó egyik rezidenciája lehetett a 3. század végén és a 4. század elején. A helyszínen olyan fontos leleteket találtak, mint az egyiptomi rózsaszín kőből, az úgynevezett porfírból készült uralkodói arcképek, illetve az épületegyüttes korának meghatározását segítő pénzérmék. Felix Romuliana 2007 óta a Világörökség része.

9. KOPAONIK

Azt hitted mi, hogy Szerbiában nem lehet síelni? Nagyot tévedtél! A szerbiai hegyek között páratlan Kopaonik természeti szépsége! Völgyek és folyók határolják, felső részein hideg, alacsonyabb területein meleg vizű források fakadnak. Itt található Szerbia legkedveltebb síterepe.

10. FRUSKA GORA 

Vagy más néven Tarcal-hegység, de a Vajdaság ékszerének is szokták hívni. A Fruska Gora remek kirándulóhely tiszta levegővel, csodás környezettel és rengeteg ortodox kolostorral, melyek közül a Krusedol-t és a Grgeteg-et emelnénk ki. A középhegység tökéletesen alkalmas a bortermelésre, így ne hogy elinduljunk innen, anélkül, hogy megkóstoltuk volna a borokat.

Természetesen Szerbiában további szebbnél-szebb helyek vannak, ahová érdemes elutazni, nem volt könnyű dolgunk a 10-es lista elkészítésében.