Temesvár lesz 2021-ben Európa egyik kulturális fővárosa, miután az illetékes zsűri a bánsági város projektjét nyilvánította győztesnek Romániából. A projekt összértéke 46 millió euró. 

A bukaresti kulturális minisztériumban pénteken jelentették be a pályázatok elbírálásának eredményét Steve Green zsűrielnök és Corina Suteu román kulturális miniszter jelenlétében. 2021-ben ugyanis romániai város lesz Európa egyik kulturális fővárosa, a címre tizennégy város pályázott az országból. Közülük választották ki decemberben a négy döntőst, Temesvárt, Kolozsvárt, Nagybányát és Bukarestet.

1985-ben Athén volt az első kulturális főváros. 2016-ban a spanyolországi Donostia-San Sebastián és a lengyelországi Wroclaw viseli a címet. 2021-ben összesen három kulturális fővárosa lesz Európának. 2021-ben először egy EU-tagságra pályázó országban is neveznek ki kulturális fővárost, a montenegrói Herceg Novi és a szerbiai Újvidék került a döntőbe. 2012-ben, első magyarországi városként, Pécs viselhette a címet.