A caporettói áttörés 100. évfordulójára indul különjárat Szlovéniába és Olaszországba.

A vonat, amiről három ország beszél: 2017 nyarán az Isonzó Expressz útnak indul Ausztrián keresztül Szlovéniába és Olaszországba, az első világháborús frontok déli szakaszára, az Isonzó völgyébe, a caporettói áttörés 100 éves évfordulója alkalmából.

A caporettói áttörés hadműveletre (más néven XII. isonzói csatára) 1917. október 24. és november 19. között került sor a szövetséges Osztrák–Magyar Monarchia és a Német Birodalom, valamint Olaszország erői között. Az Osztrák–Magyar Monarchia és Németország csapatai Caporettónál áttörték az olasz frontvonalat és megindultak Olaszország belseje fel

Az Isonzó Expressz első alkalommal 2015-ben indult útnak. Az ötnapos program nagy sikerrel zárult 2016-ban is, ennek eredményeként jön létre az idei utazás júéius 16-20 között.

Részletes program:

1. nap: 2017. július 16. (vasárnap)
Indulás a reggeli órákban különvonattal Kelenföld pályaudvarról  Szlovéniába, Nova Goricába.  A vonatút a Semmering-hágón a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül vezet, melyet 1854-ben adtak át, s 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára. A gyönyörű természeti panoráma mellett a vasúti pályaszakasz tereptárgyainak építészeti megoldásai gondoskodnak a lenyűgöző látványról: 14 alagút, 16 viadukt, több mint 100 kőhíd és átjáró illeszkedik a hegyvidéki tájba. Alagutak, viaduktok és az alpesi táj szépsége tárul vendégeink szeme elé. Az utazás során történelmi előadásokra, szakmai és kötetlen beszélgetésekre kerül sor az Orfeum illetve a VELO Veled! közösségi kocsikban. A vonaton e témában berendezett kiállítás is megtekinthető.

Az Orfeum kocsiban Csík János és barátai műsorát is megtekinthetik az Isonzó Expressz utasai: Szívet-lelket melengető zenei élmény és zenei kalandozás az első világháborús katonadalok felelevenítésével, neves zenészegyéniségek sajátos előadásában.

Érkezés az egykori Isonzó-front, a tolmeini osztrák– magyar hídfő egyik legfontosabb utánpótlási vasútállomásárra, az Isonzó menti Most Na Sociba, a délutáni órákban. Transzfer autóbuszokkal a közeli modrejcei katonatemetőhöz, ahol közel 1600, a tolmeini hídfőnél illetve a közeli csatatereken elesett osztrák-magyar katona van eltemetve. Megemlékezés hőseinkről közös szlovén–magyar katonai ünnepséggel, koszorúzással. A program után transzfer vissza az állomásra, utazás tovább a különvonattal a smaragdszínű Isonzó mentén a világhírű solkani hídon át, az egykori görzi vasútállomásra, a mai Nova Goricába.

Érkezés Nova Goricába a késő délutáni órákban, ahol a vonatot ünnepélyesen fogadják a vasútállomás előtti Európa téren. Rövid köszöntés, majd transzfer a szálláshelyekre. Szállás Nova Goricában.

2. nap: 2017. július 17. (hétfő)
Reggeli után a program folytatása: indulás autóbuszokkal a cerjei emlékműhöz (kilátó és múzeum), ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az egész vidékre, az egykori harcok színhelyeire. Az emlékhelyet elhagyva rövidesen elérjük a Doberdó-fennsíkot: San Martino del Carsóban múzeumlátogatás, majd a nagyváradi 4-es honvédek emlékgúlájának megtekintése következik. A Monte San Michele magaslatán sétát teszünk az egykori magyar kavernák, lövészárkok, alagutak, emlékhelyek bemutatása közben, majd meglátogatjuk a múzeumot. Redipugliában felkeressük az olasz katonatemetőt és monumentális hősi emlékművet, Foglianoban az osztrák-magyar katonatemetőt. Ebédidő útközben Gradisca városában. Szállás Nova Goricában.

3. nap: 2017. július 18. (kedd)
Reggeli után utazás autóbusszal a Bovectől északra, a Kortnica patak festői völgyében álló Kluže erődhöz, mely a Koritnica legszűkebb részén stratégiai fontosságú átjárót zárt le. A vállalkozó kedvű utasok elsétálhatnak a közeli Hermann erőd felé vezető, néhol alagútban is haladó gyalogösvényen az erőd felé. Elhagyva a Kluže erődöt, Kobaridba (Caporetto) utazunk, ahol felkeressük látványos Kobaridi Múzeumot, amely az I. világháborús Isonzó-front eseményeit idézi fel, bemutatva a Felső-Isonzó mentén két és fél évig tartó harcokat, különösen a tizenkettedik isonzói csatát, a caporettói áttörést. Az Isonzó menti terep makettje, a gazdag képanyag, a rekonstruált kaverna és a magyar nyelvű dokumentumfilm az emberiség történetének egyik legnagyobb hegyi csatáját jeleníti meg.  Továbbutazás a Kolovrat-hegyre, látogatás az I. világháborús szabadtéri emlékhelyen, ahonnan páratlan panoráma nyílik az Isonzó völgyre. A több mint 1000 méter magas gerincet és az olasz harmadik védelmi vonal jól megőrzött állásait elhagyva, visszaindulunk a szálláshelyre. Szállás Nova Goricában.

4. nap: 2017. július 19. (szerda)
Reggeli, szabadidő illetve választható fakultatív programok (kirándulás Javorcára, bortúra, postojnai cseppkőbarlang, tengerparti pihenés vagy kirándulás Velencébe)

5. nap: 2017. július 20. (csütörtök)
Reggeli, majd transzfer autóbuszokkal az állomásra. Indulás haza Magyarországra vonattal a délelőtti órákban. Érkezés Budapestre az esti órákban.