Néhány nappal a boszniai Szerb Köztársaságban tervezett népszavazás előtt ismét kiéleződtek az ellentétek Bosznia-Hercegovina és Szerbia között.

Szeptember 25-én a köztársaság napjának kijelöléséről rendeznek népszavazást a főként szerbek lakta országrészben annak ellenére, hogy a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek nyilvánította a referendumot, és az elhalasztását követelte. A döntés szerint a köztársaság napjának ünneplése diszkriminatív és alkotmányellenes, mert majdnem egybeesik az ortodox szerb karácsonnyal, így voltaképpen kizárja az ünneplésből a szintén az országban élő katolikus horvátokat és a muzulmán bosnyákokat.

Kedden Sefer Halilovic egykori boszniai katonai parancsnok úgy fogalmazott: ha a boszniai szerbek az alkotmánybírósági döntés ellenére is megtartják a referendumot, nem lesz többé boszniai Szerb Köztársaság. Halilovic szerint a népszavazás a daytoni békeszerződés “felbontása” lenne, amivel Bosznia-Hercegovina alkotmánya lépne életbe, és egyben megszűnne a Szerb Köztársaság.

Elemzők szerint egyébként a szeptember 25-i népszavazás voltaképpen nem is a köztársaság napjáról szól, sokkal inkább “főpróbája” lehet egy várhatóan 2018-as népszavazásnak, amikor a boszniai Szerb Köztársaság függetlenségéről dönthetnének az ott lakók.