2017 nyarán jártunk Bosznia-Hercegovinában és természetesen megnéztük a lenyűgöző szépségű Jajce-vízesést is. 

Jajce egy kis város Bosznia északnyugati részén, közel a Szerb Köztársaság autonóm területhez. Szarajevótól mindössze 160 km-re van, így teljesen elérhető és érdemes is ide ellátogatni, ugyanis számtalan látnivaló van.

Természetesen mindenki a vízesést akarja megnézni, amit Jajce-vízesésnek neveznek, de sokkal inkább a Pliva kifejezés lenne helyes, ugyanis ebben a körzetben számos vízesés található, így ezeket együttesen szokták Pliva vízeséseknek nevezni. Ahhoz, hogy megnézd a vízesést jegyet kell venni, de nem drága (ha jól emlékszem 1 euró körül volt). Érdemes kicsit sétálni a vízesés környékén, nagyon felfrissítő és csodás érzés.

A fő látnivaló után érdemes bemenni a városba is, ahol egy nem túl nagy vár is található, remek kilátással. Meg hát csevapot is kell valahol enni. A városnézés után pedig irány a Pliva-tó, ahol ha szerencsénk van még hely is lesz, ugyanis ez a bosnyákok kedvelt pihenőhelye, ahol sátoroznak és úsznak. Egyébként a víz nagyon tiszta, de viszonylag mély és hideg. Mindenképpen érdemes itt megállni egy kicsit.

A napot mi a mini vízimalmoknál fejeztük be egy kellemes sétával. A vízimalmok érdekessége, hogy igen sok van belőle és be is van számozva, mivel mindenkinek meg volt a sajátja. Ezeket már nem használják, csak a turisták látogatják. Rendkívül szép és érdekes hely.

Bosznia-Hercegovina gyönyörű ország, és ezen belül Jajce és környéke is csodaszép, nagyon ajánlott ide elutazni legalább egyszer !