A vegeta állandó hozzávalója az ételeknek, legyen az bármi, de nem sokan tudják, hogy ezt Zlata Bartl-nak köszönhetjük, aki ezt feltalálta, ezzel pedig híressé téve a Podravka horvát vállalatot. 

Zlata Bartl 1920-ban születt a mai Bosznia-Hercegovina szívében található kisvárosban, Dolacban (akkor még Jugoszláva elődjeként ismert Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része).
Ő maga horvát nemzetiségű volt. Tanulmányait Szarajevóban kezdte, majd Zágrábba ment, ahol természettudományi, orvostodományi és mérnöki tudást is szerzett. 1955-től kezdett el dolgozni a Podravka-nál Koprivnicán (Kapronca), mint kémikus.

1959-ben Zlata Bartl feltalálta a vegetát, mely az egyik legnépszerűbb horvát brandé vált, ezzel pedig világhírűvé tette a Podravka vállalatot. Számos kitüntetést kapott, sőt még ösztöndíjat is alapítottak nevével. A vegeta feltalálója 2008-ban hunyt el Koprivnicán.