Nina Dobrev (születési neve Nikolina Konsztantinova Dobrevabolgár származású kanadai színésznő. Szerepelt a Degrassi gimi című sorozatban a hatodik évadtól a kilencedik évadig, ahol Mia Jonest játszotta. Igazán híressé a Vámpírnaplók című tévésorozattal vált, ebben Elena Gilbert és Katherine Pierce szerepét játszva robbant be a köztudatba.

Dobrev a bulgáriai Szófiában született. 2 éves korában Kanadába költöztek, ahol az Ontario tartományi Torontóban nevelkedett. Folyékonyan beszél franciául, angolul és bolgárul.

Dobrev 2009-től a Vámpírnaplók (The Vampire Diaries) című tévésorozatban két karaktert is megformál: a főszereplőt, Elena Gilbertet és Katherine Pierce-t, akinek Elena a hasonmása. A sorozat középpontjában az Elena és a két vámpír, Stefan és Damon Salvatore között kialakuló szerelmi háromszög áll. Dobrev a drámában nyújtott alakításáért két Teen Choice-díjat is kapott 2010-ben, mint a legjobb új női szereplő, és mint a legjobb női szereplő fantasy/sci-fi tévésorozatban. 

További érdekessége a bolgár színésznőnek, hogy nem csak a filmekben tud nagyot játszani, hanem csodálatos hangja miatt szinkronszínész is, szerepelt a Family Guy sorozat 1. évadjában is.

Ha érdekel a Castle szexi rendőrnyomozója, Stana Katic, itt olvashatsz róla.